Haridusministeeriumi prognoosi kohaselt läheb tänavu esimesse klassi 13 520 last ehk 972 võrra rohkem kui mullu. 1. septembril tööle minevate õpetajate täpne arv ei ole veel teada.

"Vastata täpse arvuna, kui palju tõuseb klassiõpetajate arv, saab siis, kui koolid on sisestanud õpilaste andmed EHIS-e," ütles Maire Reest.

"Siiski võime eeldada üldise õpilasarvu vähenemise taustal, et sel aastal täituvad pigem paljudes koolides esimese klassi komplektid. Seega vajadus uute klassiõpetajate leidmiseks tekkib vähestes koolides."

Kuna klassiõpetajate väljaõpe võimaldab õpetamist kuni kuuenda klassini, on paljudes koolides, kus eelnevatel aastatel algklasside õpilaste arv vähenes, leidnud klassiõpetajad rakendust keskastme õpilastele tunde andes. Üldiselt võib arvestada, et kõigile õpilastele tagatakse kvaliteetne õpe, lubas Reest.

Teiseks esile kerkinud probleemiks on see, et õpetajate arv väheneb ja keskmine vanus tõuseb - õpetajad vananevad.

"Õpetajaskonna vähenemine on otseselt seotud üldise õpilasarvu vähenemisega, seega on probleem ennekõike statistiline. Kui tavalugejana võrrelda töökuulutuste arvu mõne aasta taguse koolialguse perioodiga, võib öelda, et tänasel päeval õpetajate leidmine pole probleemiks," selgitas Reest.

"Õpetajate vanuselise jaotuse osas on paraku õpetajaskonna vananemine olnud murettekitavaks," nentis peaekspert. "Õpetajaskonna vananemise trendi vähendamiseks on rakendunud aga mitmed meetmed nagu näiteks haridusprogramm "Noored kooli" või õpetajate lähtetoetus," lisas ta.