Nimelt keeldub Tallinn maksmast erakoolidele Tallinna elanikest laste eest raha ja väidab, et riik on pannud linnale kohustuse, aga pole andnud selle jaoks raha. Erakoolid on raha saamiseks kaevanud Tallinna linna järjekindlalt kohtusse ja kohtud on kogu aeg andnud õiguse koolidele, mille järel Tallinn on rahad välja maksnud.

Küll andis Tallinn aga 100 000 eurot Tallinna Vene Lütseumile. Kui Delfi juhtis tähelepanu, et linn kohtleb erakoole erinevalt, teatas Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart vastuseks, et Vene Lütseum pole erakool, vaid tasuta õppekeskus.

"Tegu on munitsipaalsihtasutusega, mis on lisavõimalus kvaliteetse põhi- ja üldkeskhariduse omandamiseks ning mitmekülgseks õppekavaväliseks tegevuseks. Erakooli tegevuseks vajalikku koolitusluba asutusel ei ole ja teenust osutatakse õpilastele tasuta," vastas Kõlvart pressiteates.

Taoline olukord pani ka haridusministeeriumi kukalt kratsima. "Ministeerium uurib hetkel, mis liiki asutusega on tegu, millised on lütseumi tegevused, milline ja kui suur on asutuse sihtrühm, kui suur on õppe maht? Igasugune koolitustegevus peab olema seadustega kooskõlas," kommenteeris haridusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva.

Vene Lütseumist oli esialgu kavas teha venekeelse õppekeelega üldhariduskool, aga 2012. aasta novembris keeldus haridusministeerium sellele tegevusluba andmast, mistõttu hetkel asub see õiguslikus vaakumis.