Haridusamet selgitas lasteasutustele saadetud kirjas, et soovituste eesmärk on aidata lasteasutuste juhtidel ja pedagoogidel vähendada õpilaste ja töötajate nakatumise riski ning ennetada A-viirushepatiidi levikut.

Võttes arvesse viiruse vastupidavust väliskeskkonnas ning selle kerget levikut mustade käte vahendusel, on eriti tähtis käte pesemine. Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakond paneb kõigile koolitöötajatele ning lapsevanematele südamele, et nad peavad järgima hügieenireegleid ise ning jälgima ja õpetama lapsi.

Soovitused koolidele

Koolisasutuse juhtkond peab tagama vajalikud tingimused nii isikliku hügieeni täitmiseks kui ka üldise puhtuse tagamiseks asutuses. Tagada on vaja santehniliste seadmete korrasolek ja kindlustada hügieenireeglite täitmine.

Tualettruumid peavad olema varustatud vedela kätepesu vahendiga ning jalaga avatavate jäätmekonteineritega. Käsi tuleb kuivatada paberrätikuga või automaatkuivatiga. Täiendavalt on vaja panna ähtavale kohale välja kätepesu infomaterjalid.

Koolid, kus on basseinid, peavad tagama seal hügieenireeglite täitmise. Söögikohtades tuleb jälgida, et koolilapsed ei vahetaks omavahel sööginõusid ja joogivahendeid.

Lastele tuleb õpetada koolilastele kätepesu õigeid viise ja viia läbi kooliruumides regulaarselt märgkoristus desinfitseerimisvahendite kasutamisega. Eriti hoolikalt tuleb pesta ühiselt kasutatavaid ruume, eeskatt tualettruume ning kooliinventari näiteks koolilaudu, ukselinke, söögilaudu.

Kooliõde peab jälgima igapäevaselt koolilaste terviseseisundit ning koheselt saatma haigussümptomitega koolilapsed koju. Juhul kui algkooli lapsele tullakse järele, siis eraldada haige laps teistest klassikaaslastest eraldi ruumi kuni lapsevanema saabumiseni. Arvesse võetakse põhisümptomid: palavik, kõhulahtisus, iiveldus või kollasus.

Lapsi ja lapsevanemaid tuleb õpetada A-viirushepatiiti ennetama. Neile tuleb meelde tuletada, et ei tohi kasutada teiste laste joogipudeleid, lusikaid, kosmeetikaesemeid ega prille.

Ei tohi süüa ega juua pesemata kätega, käsi tuleb pesta pärast tualeti kasutamist, ei tohi puudutada ega hõõruda pesemata kätega silmi ega suud. Ei tohi süüa pesemata puu- ja köögivilju. Basseinis ei tohi vett neelata.

Haigestumine A-viirushepatiiti

Aasta algusest alates on Eestis registreeritud 50 A-viirushepatiidi ehk kollatõve haigusjuhtu, neist Viljandimaal 37, Tallinnas 10, Harjumaal 2 ja Tartus üks. Kollatõve puhangu algusest augustis on Viljandiga seotud juhte registreeritud kokku 42. 

Viljandisse toodi A-hepatiidi viirus sisse tõenäoliselt juunis-juulis toimunud massürituste käigus. Epidemioloogilise uuringu tulemusena selgus, et mõnel juhul on Viljandiga seotud haigusjuhud esinenud ka teistes maakondades.

Haigestunuid on registreeritud kõikides vanusrühmades, võrdselt mehi ja naisi, teavitas terviseamet. Keegi haigestunutest ei ole olnud vaktsineeritud.

A-hepatiidi viiruse levik

Terviseameti kodulehelt võib lugeda, et haiguse inkubatsiooniperiood kestab 15-50, keskmiselt 30 päeva.

Haiguse kliinilisteks nähtudeks on palavik, oksendamine, väsimus ning kõhuvalu. Nahk võib muutuda kollakaks ja sügelevaks, uriin tumedaks ja väljaheide heledaks.

Inimene on nakkusohtlik 1-2 nädalat enne haigusnähtude ilmumist. Viiruse eritumine väljaheidetega lakkab nädal pärast kollasuse teket.

Haiguse kulg võib olla ka asümptomaatiline (ilma kollasuseta) eeskätt lastel (kuni 90% juhul). A-viirushepatiidi läbipõdemise järgselt kujuneb välja eluaegne immuunsus.

A-hepatiidi viirus levib enamusel juhtudest fekaal-oraalsel teel, s.t. nakatunud inimese väljaheitest kätele ja kätelt suhu, pindadele, esemetele jm. Viiruste edasine levik toimub olmekontakti kaudu, s.t. kokkupuutel saastunud esemete ja pindadega. Haigustekitaja levib ka saastunud joogivee ja toiduga.

A-viirushepatiidi viirus on üsna vastupidav väliskeskkonnas, võib säilitada eluvõime pikemat aega temperatuuril -20˚C, happelises keskkonnas (pH<5 juures) ning +70˚C juures kuni 10 minutit.

A-hepatiidi viirus hävib kuumutamisel +85˚C mõne minuti jooksul ja kloori sisaldavate desvahendite kasutamisel.