Käesoleva nädala esmaspäeval külastas SA Tallinna Vene Lütseumi haridus- ja teadusministeeriumi komisjon ootamata ära vastust, milles välishindamise osakonna juhataja Ain Tõnisson soovis selgitusi sihtasutuse tegevuse kohta.

Tallinna Haridusameti hariduskorralduse teenistuse direktor Meelis Kond rõhutab, et sihtasutusele ei ole koolitusluba väljastatud ning sihtasutus ei tegutse koolina, mistõttu ka haridus- ja teadusministeeriumil järelevalve pädevus puudub. 

„Järelevalvet sihtasutuse tegevuse üle teostab sihtasutuse nõukogu, niisamuti ei ole sihtasutuse nõukogu aruandekohustuslik haridus- ja teadusministeeriumi ametnike ees,“ märgib Kond.

„Ministeerium on alustanud ja viib läbi sisuliselt järelevalvemenetlust, teostatud on PGS § 85 ja 86 mõttes järelevalvetoiminguid: kogutud on tõendusmaterjali, viidud läbi vestlusi ja tehtud järeldusi, millega on ametnikud ületanud oma pädevust,“ sõnab Kond. 

„Ainuke erinevus võrreldes järelevalvetoimingutega on see, et järelevalve menetluse kohaselt on pidajal ja asutusel võimalus tutvuda koostatud õiendiga, st veenduda eelnevalt kogutud faktide õigsuse ja tehtud järelduste paikapidavuse üle.“

Antud juhul seda haridusameti väitel ei ole tehtud, järeldused on paisatud ajakirjandusse ja märgukiri sihtasutuse Tallinna Vene Lütseumi juhatuse liikmele Sergei Garanžale on avalikustatud ka ministeeriumi kodulehel. 

SA Tallinna Vene Lütseumi juhatuse liikme Sergei Garanža sõnul ei ole sihtasutus kunagi korraldanud ajaloo ja ühiskonnaõpetuse kursuseid, mistõttu pole kasutatud ka Venemaa õppekava.

Erakooliseaduse § 23 lõike 1 kohaselt riiklikku järelevalvet erakooli õppe- ja kasvatustegevuse üle teostatakse vastava riigi- või munitsipaalõppeasutuse või avalik-õigusliku ülikooli tegevust reguleerivate õigusaktidega sätestatud korras. 

Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 84 lõike 1 kohaselt riiklikku järelevalvet kooli õppe- ja kasvatustegevuse üle teostab haridus- ja teadusministeerium või haridus- ja teadusministri ülesandel kooli asukohajärgne maavanem.