Kõnealuse murekohaga on tegelemas ülikoolide mahitusel Haridus- ja noorteamet (HarNo), mis plaanib lisaks eksamite infosüsteemi, moodle'i, e-koolikoti, Urkundi ja Echo360 vahendamise hakata kõrgkoolidele pakkuma ka Proctori-nimelist rakendust, mis võimaldab korraldada väljaspool klassiruumi toimuvate eksamite järelevalvet. Seda muidugi juhul, kui õppija on andnud selleks oma nõusoleku.

"Tegemist on USA-s väljatöötatud lahendusega, mis on kanda kinnitamas Euroopas," selgitas HarNo tehnoloogia juhtimise osakonna juhataja Indrek Reimand.

Ta täpsustas, et pilootprojekt on planeeritud üheks aastaks ning amet loodab lepingu sõlmida sel kevadel. Praegu tegeletakse kõrgkoolidelt vajaliku informatsiooni kogumisega.

Initsiatiivi näitas Tartu Ülikool

Tartu Ülikooli õppeprorektori Aune Valk ütles ERR-ile, et ülikool alustas juba möödunud kevadel seesuguse tehnilise lahenduse otsimist. Kaugõppe jäädes on Proctorio rakendus vajalik, sest eksamid toimuvad üldjuhul ainult veebis.

"Kuna tegemist on aga laiema huviga ning keeruliste andmekaitse-alaste tingimustega, mille osas pole mõtet igal ülikoolil eraldi läbi rääkida, siis tegime eelmisel aastal ettepaneku HarNole ühishanke korraldamiseks," selgitas õppeprorektor.

Huvi on väljendanud ka Tallinna Tehnikaülikool. Maaülikool on hetkel äraootaval seisukohal.

Lähemalt saab detailide kohta lugeda ERR-ist.