„Kaitseminister Hultqvist kinnitas, et Rootsi teeb järgmistel aastatel suuri investeeringuid oma relvastuse ja varustuse uuendamisse,“ ütles Hanso pärast eile õhtul Stockholmis aset leidud kohtumist. „Muuhulgas tugevdatakse Gotlandi saare kaitset, viies sinna raskerelvastusega üksused, mis on Eesti julgeoleku seisukohast kindlasti oluline samm.“

Hanso ütles kohtumisel Hultqvistiga, et ka Eesti investeerib järgmistel aastatel suuri summasid uutesse võimetesse nagu jalaväe lahingumasinad CV90 ja tankitõrje raketisüsteemid Javelin. „Jalaväe lahingumasinate kasutuselevõtmine saab olema meie kaitseväele korralik kvaliteedihüpe, mis viib nende võitlusvõime ja tulejõu uuele tasemele,“ sõnas Hanso.

Kaitseminister Hultqvisti sõnul tõusevad Rootsi kaitsekulud järgmise viie aastaga 11 protsendi ehk ligikaudu miljardi euro võrra. Rootsi plaanib hankida hävitajaid, tanke ja jalaväe lahingumasinaid ning arendada allveelaevade-vastaseks võitluseks vajalikku relvastust. Ainuüksi Gotlandi saare kaitsmisse investeeritakse üle saja miljoni euro.

Samuti korraldab Rootsi rohkem õppuseid nii siseriiklikult kui koos teiste riikidega. Kaitseminister Hultqvisti sõnul on Rootsil soov osaleda ka Eestis toimuvatel õppustel.

Eesti ja Rootsi kaitseministrid kohtusid eile Stockholmis Karlbergi lossis.