„Meie julgeolekuhuvid ja arusaam julgeolekuolukorrast on praktiliselt identsed. Oleks loomulik, et Eesti ja Soome kaitseväelased teevad võimalikult tihedat koostööd,“ ütles Hanso kohtumisel Helsingis. „See, et Soome pole NATO liige, ei tohiks takistada praktilist sõjalist koostööd,“ ütles Hanso.

Hanso sõnul on konkreetne koostöövorm osalemine teineteise õppustel ja Soome kaitseväelased on Eestis toimuvatele õppustele teretulnud.

Kaitseminister Jussi Niinistö sõnul plaanib Soome järgmisel aastal osaleda Eestis rahvusvahelistel õppustel Baltops ja Saber Strike. Hanso kutsus Soome kaitseväelasi ka suurõppusele Kevadtorm.

Kaitseministrid arutasid ka regionaalse julgeoleku arenguid ning Soome lahe õhuruumi turvalisust. Hanso sõnul võiks kahe riigi õhuvägede koostöö olla tihedam, eriti mis puudutab õhuseirealast infovahetust olukordades, kus sisselülitamata transponderitega lendavad Vene Föderatsiooni relvajõudude lennukid kujutavad ohtu tsiviillennundusele.

Hanso tänas Soomet toetuse eest Eesti soomusmanöövervõime arendamisele. Tänavu osalesid Eesti kaitseväelased Soome Panssarikoulus soomusüksuste kursustel ning hakkavad Eestis välja koolitama jalaväe lahingumasinate CV90 juhte. Esimesed Hollandist hangitavad jalaväe lahingumasinad jõuavad Eestisse järgmisel aastal.

Ministrid arutasid ka kaitsehangete alast koostööd, kus Eestil ja Soomel on hea kogemus keskmaa õhuseireradarite ühishankest ning tulevikus on võimalikud laskemoona ühishanked.

Hanso ja Niinistö leppisid kokku, et lähiajal tehakse ühisvisiit Liibanoni, kus Eesti ja Soome kaitseväelased teenivad üheskoos ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL.

Kaitseminister Hanso on täna töövisiidil Soomes ja Rootsis, kus kohtub oma kolleegide Jussi Niinistö ja Peter Hultqvistiga.