„Et oma riigi kaitsmist planeerida, vajame teadmisi võimaliku vastase kavatsustest,“ sõnas kaitseminister Hannes Hanso. „See eeldab teatud võimekust infot hankida ehk teostada luuret.“

Hanso sõnul on luure ja eelhoiatuse tugevdamine üks riigikaitse arendamise tähtsamaid valdkondi ja osa valitsuse tegevusprogrammist. „Kaitseväe luureüksustel peavad olema piisavad õigused, et nad saaksid oma tööd hästi teha.“

„Eesti on NATO eesliinil ning meie luurevõimekus on oluline osa kogu alliansi eelhoiatussüsteemist,“ lisas kaitseminister.

Kaitseministeerium on saatnud kooskõlastusringile kaitseväe korralduse seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega korrastatakse kaitseväe luuretegevusega seotud õigusi. Näiteks on plaanis anda kaitseväele õigus teha teatud infokogumise toiminguid väljaspool Eesti riiki. Seni oli kaitseväel selline õigus ainult rahvusvahelise sõjalise operatsiooni piirkonnas.

Samuti laiendab seadus kaitseväe õigusi tegutseda olukorras, kus info kogumine eeldab oma isiku varjamist. Selleks on ette nähtud variisiku regulatsioon, mille järgi kaitseväelase seos kaitseväega on varjatud.

„Neid muudatusi on vaja, et viia kaitseväe luure õigused julgeolekukeskkonna väljakutsetega kooskõlla ja et luureüksused saaksid neile pandud ülesandeid täita,“ ütles Hanso. „Meie ohud ja infohankimise vajadused on laiemad ega ole seotud ainult missioonipiirkondadega,“ ütles Hanso.

Hanso sõnul on tsiviilkontroll kaitseväe luure tegevuse üle tagatud teenistusliku järelevalvega kaitseministeeriumis ja sisekontrolli meetmetega kaitseväes. Samuti on riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve komisjonil õigus saada infot kaitseväe luuretegevuse kohta, kutsuda välja isikuid, nõuda dokumente tutvumiseks ning pöörduda kahtluse korral uurimisasutuse või õiguskantsleri poole.

Luurekeskus on kaitseväe struktuuriüksus, mille ülesanne on teostada kaitseväeluuret ja koordineerida teiste struktuuriüksuste luure- ja julgeolekutegevust ning anda kaitseministeeriumile, kaitseväe juhatajale ja kaitseväe juhataja asetäitjale luure- ja julgeolekuteavet.