Tänases Postimehes avaldati lehe käsutuses olev maa-ameti juhi Kalev Kanguri ja Rein Kilgi 2006. aasta juulis toimunud vestluse salvestise üleskirjutus.

“Ütle, kas sul ei ole mõnda sihukest asja, kes nagu teenust teeks, et ma laseks füüri välja?” küsis Kilk. “Kas sa tead mõnda firmat, räägin talle ära, et davai, võta sihuke asi ja cash ja kogu lugu ja et oleks tehtud ja kõik, eks ole.”

Hans H. Luik kommenteeris Delfile, et naeris hullupööra, kui luges Kilgi vestlusi. “Võin öelda et kõned on autentsed — ainult Rein kasutab raha kohta sõna “füür”, mis on mingi Lõuna-Eesti mugandus rootsi sõnast “fyrka”,” sõnas Luik, tundes samas huvi, kuidas saab ametnik ühel hetkel krunte parseldada ja samas sõimata, et Ekspress ja Äripäev “seal midagi inisevad”.

Samas usub Luik, et Kilgil on nüüd kõvasti seletamist, sealhulgas ka sõprade ees. “Kui Rein ütleb, et see oli eksperiment, siis laob ta kindlasti letti ka eksperimendi tulemused,” on Luik kindel.

“Noh, minule pole Rein nendest suhetest rääkinud, aga küllap nüüd räägib, kus ta pääseb. Olen ikka öelnud, et ma ei tunne ühtegi inglit peale Hannes Tamjärve,” arvab Luik sõbra käitumisest.

“Pole vist kahtlust et ongi nii, nagu prokuratuur süüdistab. Ärimehed, kes on Rahvaliidu ministrite Villu ja Estriga vajalikud “jutud” ära klaarinud, said Eesti riigi maa-ametilt suisa teenust. Neile korraldati mingi ehituskeeluga loodusmaa, millele telliti meelega madal hinnang, ja see vahetati suurepäraste arenduskruntide vastu. Iga tehinguga jäi Eesti Vabariik järjest lollimaks ja vaesemaks,” kommenteeris Luik maadevahetuse teemat.

Kilk tunnistas huvi maadevahetuse vastu

Rein Kilk tunnistas 2006. aasta sügisel Kuku raadios, et pole maid vahetanud.

Kilk rääkis seda kaks nädalat pärast maa-ameti juhi Kalev Kanguri ja mitme ettevõtja vahistamist eetris olnud Kuku Keskpäevatunnis, vahendab aripaev.ee

“Sa võiksid küsida minu näiteks seda, kas mina olen midagi vahetanud või mingi kasu saanud,” pöördus Kilk 14. oktoobri 2006 saates temaga koos stuudios olnud Hannes Rummi poole. “Vastan, ei ole, kahjuks,” ütles Kilk toona.

Vahetult maadevahetuse skandaali lahvatamise järel, 7. oktoobril 2006 eetris olnud Kuku Keskpäevatunnis tunnistas Kilk, et 2005. aastal Eesti Ekspressis ilmunud maadevahetuse skeemi kirjeldus mõjus nagu nagu kärbsepaber kärbestele. “Nagu liimipaber, et vaadake, kus on osavad ärimehed ja oskavad äri ajada,” ütles Kilk toona.

Samas rääkis Kilk, et ka temal tekkis huvi maadevahetuse vastu. “Hakkasin ka oma maatükke läbi vaatama, kas ei ole kusagil mõnda musta toonekure pesa eks ole jne. See oli selline asi, et see on uus äriidee, nagu mõned vennad teevad Skype’i, said rikkaks, osad vennad, eks ole, teevad mõne kihvti laevaliini, nüüd tegid maa-asju, küll on kihvt asi,” rääkis ta.

Maadevahetust nimetas Kilk seaduslikuks tegevuseks. “Asi ei ole mitte selles, et keegi vahetab maad, mis on tõesti täiesti seaduslik tegevus, küsimus ei ole ka selles, et kellelgi on tuttav minister, mis ei ole ka mitte midagi ebaseaduslikku. Küsimus on selles, jälle tsiteerin peaminister Andrus Ansipit — kes tarvitas sõna altkäemaks –, et nimetame selle asja ka välja. Räägime nendest detailidest, ka arreteerimistest ja lahti laskmistest,” sõnas Kilk.