Endine siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) IT-spetsialist Mart Pirita blokeeris riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt ilma seadusliku aluse ja volituseta 2014. aasta augustis ministeeriumi töötajate kaugligipääsuportaalides 14 kasutaja kasutajatunnused ning nad ei pääsenud isegi oma e-kirju lugema.

"Siseminister Hanno Pevkur ja politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher olid mõlemad nende kasutajate hulgas, kelle kasutajatunnused blokeeriti. Rohkem me käimasoleva kohtuasja üksikasju hetkel kommenteerida ei saa," sõnas siseministeeriumi kommunikatsiooninõunik Karin Kase. Samuti ei saa Kase sõnul spekuleerida, mis olid Mart Pirita tegutsemise motiivid. "Neid tuleb küsida temalt endalt."

Siseminister Hanno Pevkur kirjeldas olukorda järgmiselt: "Ükspäev oli konto kinni, palusin seda IT-spetsialistil uurida ja sealt läks asi edasi." Pärast kontode avamist anti Pevkurile teada kahtlusest, et küberrünnaku taga on endine SMIT-i töötaja. Küsimusele, kas pärast küberrünnakut toimus sisulisem arutelu näiteks ministeeriumi turvalisuse ja sisejulgeolekut puudutavate küsimuste üle, vastas Pevkur, et uurimisega hakkas tegelema politsei ja rohkem pole Pevkur selle teemaga kokku puutunud.

Süüdistuses seisab, et Mart Pirita teo motiiviks võis olla viha enda vallandamise pärast. Kohtus mees enda süüd ei tunnistanud, vahendab Õhtuleht.

Pirita kaitsja sõnul vallandati Pirita IT-spetsialisti ametikohalt, kuid motiiv selle eest ministeeriumile kätte maksta puudub, sest talle maksti kopsaka hüvitisena 5000 eurot. Kaitsja sõnul oli Pirita oma hea tööga kolleegidele pinnuks silmas ning temast kui ebamugavast töötajast sooviti hoopis vabaneda.

Prokurör väitis, et rünnak toimus läbi TOR-võrgu, mis võimaldab kasutada internetti anonüümselt ehk peita oma jäljed. Kohtus tunnistajana esinenud SMIT-i infoturbe osakonna juhataja Tiit Hallas kirjeldas kohtule, et sellist võrku kasutavad suurel hulgal lapsporno ja pahavara levitajad. Rünnaku ajal logis sellisesse võrku IP aadress, mis kuulub osaühingule E-Positive.ee. See firma kuulub Mart Piritale.

Riigiprokuratuuri avalike suhete osakonna juhataja Kadri Tammai täpsustas, et 45-aastat Mart Piritat süüdistatakse arvutisüsteemi toimimise ebaseaduslikus häirimises andmete sisestamise teel.
"Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt sisestas Mart 2014. aasta 17. augustil ilma seadusliku aluse ja volituseta siseministeeriumi haldusala töötajate kaugligipääsu portaalides 14 erineva kasutaja kasutajatunnused ning ebaõiged paroolid, mille tulemusena nende inimeste kasutajakontod blokeerusid ning siseministeeriumi haldusala töötajate kaugligipääsu arvutisüsteemi toimimine oli häiritud. Kontod blokeeriti öösel vastu pühapäeva ja avati esmaspäeva hommikul." Samuti lisas ka Tammai, et süüdistatav ei ole ennast süüdi tunnistanud ning tema täpne motiiv ei ole teada.

Järgmine istung on planeeritud homseks.