Arstide liit esitab homme hommikul kogunevale haigekassa nõukogule ettepaneku tõsta miinimumtunnitasusid haigekassa jaotamata tulemi arvelt seadusega maksimaalselt lubatud osas ja tõsta hooldajate miinimumpalka haigekassa hinnakirjas 23, õdedel 17,5 ja arstidel 11 protsenti.

„See oli töötajatepoolne ettepanek, millega aga haiglate liit ei nõustunud,“ ütles Pevkur Delfile. Tema sõnul kuulatakse ettepanek homme hommikul ära ja arutatakse seda.

„Õed ja hooldajd peavad saama viisaka palgatõusu,“ oli Pevkur veendunud. Milliseks jääb arstide palgatõus, ei osanud Pevkur öelda ja keeldus pakkumast võimalikke protsente.

Ministri sõnul kasutatakse haigekassa jaotamata kasumit juba praegu. Ta märkis, et juba esialgne 6,6-protsendiline palgatõusu pakkumine sisaldas haigekassa reserve 14 miljoni euro ulatuses, koos muude katteallikatega kuluks sellise palgatõusu jaoks ligi 19 miljonit erurot.

„Kui nüüd tahetakse reservidest rohkem võtta, siis tahetakse defitsiiti suurendada,“ kõneles Pevkur.

„Kui arstide ettepanek on suurendada kulutusi haigekassas, siis see tähendab, et tuleb kelleltki teiselt raha ära võtta,“ rääkis Pevkur, kelle hinnangul ei ole õige minna nõudma 20-25 miljonit eurot kellegi teise arvelt.

Riigieelarve on tema sõnul üks tervik ja olemasoleva eelarve piires tähendaks see raha äravõtmist näiteks kultuurilt, hariduselt või kaitsekulutustelt. Teine võimalus on küsida raha juurde maksumaksjalt.

Ministri sõnul on haigekassa reservis maksimaalselt 39 miljonit eurot.