Pekingis viibiv Hanso rääkis Vikerraadio saatele “Uudis +”, et Hiina on alati olnud ettevaatlik ja mitte avalikult süüdistanud Põhja-Koread.

“Arvatakse, et Hiinal on mingisugune sõnaõigus Põhja-Korea tegevuses,” sõnas Hanso ja tõi näiteks, et Kim Jong Il on juba kaks korda käinud sel aastal Hiinas.

Põhja-Korea on Hanso sõnul huvitavas olukorras, kus kaotada ei ole enam midagi, sest riik on juba niigi isolatsioonis. “ÜRO tasemel on kõik sanktsioonid kehtestatud riigi käitumise taunimiseks,” sõnas ta. “Ainuke tuiksoon on Hiina, kust tuleb kaup ja kust viiakse välja maavarad.”

Hanso sõnul on Põhja-Korea sõjaline ülekaal Lõuna üle vaid numbrites. Näiteks 1,2 miljonit Põhja-Korea sõdurit 650 000 Lõuna-Korea mehe vastu.

Lõuna-Korea varustus seevastu on kaasaegne, samas kui Põhja-Korea kasutab vene ja hiina 1950-1960-aastatest pärit sõjatehnikat. “Nad lendavad “vanade romudega”,” iseloomustas Hanso Põhja-Korea sõjalennukeid.

Hanso sõnul on selge, et Lõuna-Koreal on Ameerika ühendriikide toetus olemas ja toimuvad isegi ühisõppused.

Aasias on juba õhtu. Hanso ei usu, et inimesed läheks magama rahuliku südamega. Pingelised olukorrad ja nende kordumine mõjuvad tema sõnul laastavalt. Ka majanduse mõttes on suured mured. Lõuna-Korea raha on juba rahvusvahelitel rahaturgudel kurssi kaotama hakanud.