Hanso sõnul olid Süüria väed ja salateenistus palju aastaid enne ja pärast Liibanoni 15-aastase kodusõja lõppu Liibanonis kohal ja eriti just Bekaa orus. Ehkki väed viidi välja 2005. aastal, on Süüria mõju seal piirkonnas alles.

„Rahvusvahelise kogukonna survel nad sunniti lahkuma, aga arvatakse, et nende mõju ei ole sealt kadunud ja nende informaatorid tegutsevad seal edasi,“ kõneles ta.

Bekaa org on otsekui riik riigis

Bekaa org on Hanso sõnul kogu aeg olnud kui riik riigis. „Valitsus võib seal peateel ringi sõita, aga nad ei tea, mis kõrvalteel toimub,“ ilmestas Hanso keskvalitsuse nõrka võimu Bekaas, kus erinevatel keskvalitsuse vastastel grupeeringutel on endiselt väljaõppekeskused.

„Seal on traditsioonid ja kombed teistsugused ja keskvõimu käed jäävad lühikesed,“ nentis Hanso.

Ka Süüria piiriäärne Zahlé linn, mille lähistel eestlased eelmise nädala kolmapäeval rööviti, oli üks Süüria suurtest sõjaväe ja luure keskustest.

„Süüria on toetanud Hezbollah liikumist, mis Bekaa orus domineerib ja sellepärast võib arvata, et nende käes võib olla ka inimröövi võti, kui mitte lahendamiseks, siis mingi info saamiseks või kanalite avamiseks,“ arutles Hanso.

Süüria ja Liibanoni valitsustevahelised suhted on komplitseeritud, lisaks on hetkel Süürias ulatuslikud üleriigilised meeleavalused, mille mahasurumisega valistev võim tegeleb ega pööra ilmselt suurt tähelepanu turistide kadumisele.

Hanso sõnul on kahju, et avalikkusele teadolevalt ei ole Liibanon inimrööviga seoses Süüriaga ametlikku kontakti võtnud.

Süüria on Lääne silmis halvas kirjas

„Me ei tea, kas Eesti on Süüriaga suhelnud,“ kõneles Hanso. „Nad on lääne maailma silmis väga kehvas kirjas ja nendega hoitakse minimaalseid suhteid.“

„Lääneriigid süüdistavad Süüriat terrorismi toetamises, eriti palestiinlaste toetamises Iisraeli vastu,“ rääkis Hanso. „Süüria mahitamisel on väidetavalt toimunud ka paljud Iisraeli-vastased aktsioonid.“ Hanso sõnul võib see olla põhjus, miks avalikkuse ees ei ole otsesuhetest Süüriaga räägitud.

Hanso avaldas lootust, et Eestis on inimesi, kellel on natuke rohkem informatsiooni, mida ei pea hetkel avalikkusega jagama. „Tahaks loota, et seal on midagi veel, mida me ei tea,“ sõnas ta. „Võib-olla saab kusagil vaikselt midagi rääkida ja kokku leppida.“