"Euroopa Liit on minu teada seisukohal, et Julia Tõmošenko ehk "üks daam" on vangis poliitilistel põhjustel," kommenteeris Hanso Delfile. "Eks peaministri seisukohad väljendavad konflikti pragmatismi ja väärtuste vahel."

Hanso sõnul on meie üks välispoliitilisi põhieesmärke Eesti majanduse toimimise eelduste tagamine, liberaalsed majandussuhted ja majandusruum.

Teine põhieesmärk välispoliitikas on aga demokraatiat, inimõigusi, õigusriigi põhimõtteid, majandusvabadusi ja arengut edendav väärtuste ruum.

"Aeg-ajalt on võimatu neid kahte omavahel sajaprotsendiliselt ühendada," leidis Hanso ja lisas, et Hiina suhted ülejäänud maailmaga on klassikaline näide.

Hanso sõnul oli "ühe daami" märkus kohmakas, kohatuvõitu ja mitte eriti elegantne sõnakasutus.

Samas on tema sõnul selge see, et Ukraina puhul käib väga tõsine geopoliitiline mõõduvõtt Euroopa ja Venemaa vahel. "Kui me anname Venemaale võimaluse Tõmošenko kaasuse tõttu Ukraina enda rüppe tagasi tõmmata, öeldes, et seni kuni "üks daam" vangis istub, me Ukrainaga ei suhtle, siis see oleks meie strateegilistele huvidele risti vastu," rääkis Hanso ja lisas, et see on täpselt see, mida Vene pool ootaks.

"Venemaa huvi on Ukraina tõmbamine Tolliliitu ja Ukrainas energiasõltuvuse tekitamine," selgitas Hanso. "Euroopa Liit, ka Eesti, näeb Ukrainat kui üliolulist partnerit, kelle läänesuunalist liikumist peaks kindlasti julgustama."

Nimelt lausus Ukrainas visiidil viibinud peaminister Andrus Ansip, et on vale panna Ukraina ja Eesti ning Ukraina ja ELi vaheliste suhete tulevikku ühele kaardile, ühele daamile.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel rõhutas peaminister Ansip kohtumistel Ukraina peaministri ja presidendiga ka Eesti seisukohta, et Ukraina peaks hoiduma poliitiliselt motiveeritud kohtukaasustest.

Tõmošenko mõisteti peale valimiskaotust seitsmeks aastaks vangi kohtuprotsessil, mida Euroopas peetakse poliitiliselt motiveerituks.