Elevandi juba ligi poolteist kuud kestnud kannatusterada algas 3. veebruaril, kui elus kolmandat korda hambaid vahetanud Carl murdis valudes rabeldes ühe võha. Nüüd on hambakanalis tekkinud ka põletik, mis teeb hiigelloomale koledat piina, kirjutab SL Õhtuleht.

Eile pärastlõunal meenutas valudega võitlev Carl lühikese keti otsa aheldatuna tõelist kurva kuju rüütlit. Seina ääres kõrgub suur sõnnikuhunnik, sest pahura looma lähedusse ei julge keegi koristama minna.

Valuhoogudes möirgav Carl on nüüd ära murdnud ka teise võha. Elevant piinleb nii väga, et kardetakse kõige halvemat.

Kolme elevandi hooldamisega tegelev talitaja Ivo on mures. “Carl on praegu ettearvamatu käitumisega. Kolleegile läks kallale, too on nüüd haiguslehel murtud ribi ja paistes käega,” kurdab Ivo ja lisab: “Aga looma ei saa kuidagi süüdistada. Mis te ise teeksite, kui kuu aega on hammas valutanud!? Tahaksite ju ka kellelegi kolaka anda!” toob Ivo võrdluse inimeste maailmast.

Ja loodab, et juba lähipäevil saab Inglismaalt elevandile arstiabi.

Miks tohtri kutsumine nii kaua aega võttis, seda Ivo ei tea. “Tõesti ei tea, kas põhjus on suhtumises ja rahas või milleski kolmandas. Fakt on igatahes see, et loom on peaaegu poolteist kuud ainult valuvaigistite najal elanud.

Kui nüüd lähipäevil abi ei tule, peaks Carli peal eutanaasiat rakendama, sest looma ei tohi kauem piinata,” on talitaja kindel. “Meie võimuses pole ju eriti muud teha, kui ainult valuvaigisteid anda.”

Loomaaia direktor Mati Kaal ütleb, et laupäeval tulevadki inglise loomatohtrid, kes vaatavad elevandi üle.

“Nad teevad talle üldnarkoosi ja uurivad täpsemalt, milles asi. Oleme brittidega kogu aeg kontaktis olnud ja nad on selgitanud, mis Carlile võha murdmise järel kõige kasulikum oleks,” kinnitab Kaal.

“See on nii suhteline, mida raskeks või kergeks seisundiks pidada. Talle on ravimeid antud. Teda on igati püütud aidata.” Kaal arvab, et osalt on süüdi ka talitajad, kes polevat kõiki Inglismaalt saadud juhtnööre täpselt täitnud.

“Kuigi inglased soovitasid elevanti hoida võimalikult lühikese keti otsas, et ta endale viga ei saaks teha, panid talitajad Carli möödunud nädalavahetusel ikkagi pika keti otsa. Seetõttu murdiski ta endal ka teise võha,” ütleb Kaal.

“Saan ju aru, et nad püüavad niigi ebamugavas olukorras oleva looma elu pisutki kergemaks teha, aga puhtformaalselt käitus talitaja valesti,” pahandab Kaal ka haiguslehel oleva talitajaga, kes looma londile liiga lähedale läks.