Arstid said mullu novembri alguses haigekassa Pärnu osakonnalt teate, milles paluti järgmise aasta lepingute sõlmimise taotlusteks esitada avaldus ja muud vajalikud dokumendid. Teiste hulgas esitasid nõutud dokumendid Liis Ernits, Milvi Ristoja, Juta-Lilian Kelle, Raile Lepik ja Lily Tuisk.

Detsembris tuli arstidele haigekassa Pärnu osakonnalt lakooniline teade, et 2002. aastaks nendega lepingut ei sõlmita ja tänatakse koostöö eest, kirjutab Pärnu Postimees.

Arste kohtus esindav Heta Pärnu advokaadibüroo jurist Martin Tamme rääkis, et arstidel võttis aega, enne kui nad hakkasid aru saama, et haigekassa on nendega seadusevastaselt toiminud.

“Loomulikult eeldavad inimesed, et asutus käitub nendega õiguspäraselt,” rääkis Tamme. “Arstid said alles ajakirjandusest teada, et neid lepinguta jättes on haigekassa seadust rikkunud. Nii pöördusid nad meie poole alles siis, kui kohtusse pöördumiseks seadusega lubatud kuu oli möödas.”

Nii tuli kõigepealt pöörduda kohtu poole kaebuse tähtaja ennistamise taotlusega. Eilsel kohtuistungil selgitas Tamme, et haigekassa oleks pidanud arste lepingu mittesõlmimisest teavitades informeerima, kuidas dokumenti vaidlustada, kuid seda ei tehtud.

Tamme ütles, et arste lepingust ilma jättes kahjustas haigekassa patsientide valikuvabadust, konkurentsivõimalusi ja ettevõtlusvabadust, selliseid piiranguid saaks panna vaid seadusega.