Samas tõdeti, et leppe saavutamiseks on vaja jätkata läbirääkimisi. Selleks koguneb Haiglate Liidu juhatust koos riikliku lepitaja, sotsiaalministeeriumi ja haigekassa esindajaga arutama eelarvevõimaluste üksikasju 6. novembril korraldataval erakorralisel koosolekul.

„Oleme riikliku lepitajaga nõus, et tervishoiutöötajate palka tuleb kindlasti tõsta tagamaks tõrgeteta arstiabi patsientidele ning kindlustunne tervishoiutöötajatele," ütles Haiglate liidu esimees Urmas Sule.

"Lepitaja vahendusel peetud läbirääkimised haigekassa ja sotsiaalministeeriumi esindajatega töörahu saavutamiseks ja palgatõusuks vahendite leidmiseks on olnud edukad. Samas peame olema kindlad, et Haigekassa ja riigi eelarves on palgatõusuks vajalikud summad olemas, seetõttu oleme järgmiseks neljapäevaks kokku kutsunud Haiglate Liidu juhatuse erakorralise koosoleku kolletiivlepingu arutamiseks, kus osalevad ka riiklik lepitaja, haigekassa ja sotsiaalministeeriumi esindajad,“ lisas Sule.

Haiglate liit on seisukohal, et kollektiivlepingut on võimalik sõlmida alles siis, kui valitsus on kinnitanud tervishoiuteenuste loetelu, milles sisaldub ka kokkulepitav töötasu alammäär ning haigekassa ja riigieelarve arvestavad nende mõjudega.

Riikliku lepitaja pakutud tingimuste kohaselt oleks tervishoiutöötajate töötasu alammääradeks 2015. aastal arstidel 9 eurot tunnis, õdedel, ämmaemandatel ja tervishoiu tugispetsialistidel 5 eurot tunnis, kiirabitehnikutel 4,25 eurot ning hooldustöötajatel 3 eurot tunnis. 2016. aastal oleks arstidel töötasu alammäär 10 eurot, õdedel, ämmaemandatel ja tervishoiu tugispetsialistidel 5,50 eurot, kiirabitehnikutel 4,70 eurot ja hooldustöötajatel 3,30 eurot tunnis.

Haiglate liit alustas läbirääkimisi kollektiivlepingu sõlmimiseks tervishoiutöötajate kutseliitudega mais. 18. septembril esitasid tervishoiuala töötajate ja tööandjate liidud riiklikule lepitajale ühise avalduse töötüli lahendamiseks.

Möödunud nädalal esitas riiklik lepitaja Henn Pärn kollektiivlepingu sõlmimiseks oma ettepanekud, millega Arstide liit, Õdede liit ja tervishoiutöötajate kutseliit nõustusid. Haiglate liit tööandjana palus vastamiseks ajapikendust, et koostöös haigekassa ja sotsiaalministeeriumiga läbi rääkida palgatõusuks vajalike summade katteallikad Haigekassa eelarves.