Võrumaa Teataja vaatles 17 Eesti haiglate liitu kuuluvat haiglat. Selgus, et haigla nõukogude 98 liikmest vaid kolmandik ei kuulu mõne erakonna nimekirja.

Kaks kolmandikku nõukogude liikmetest, kelle hulgas on nii arste, omavalitsustegelasi kui ka riigiametnikke, on end parteidega sidunud. Erakondadest täiesti puutumata nõukoguga munitsipaal- või riigile kuuluvat haiglat Eestist ei leia.

Keskerakonna liikmed tõusevad esile Tallinna haiglates. Tallinna linnale kuuluvates Tallinna lastehaiglas ja Lääne-Tallinna keskhaiglas juhib nõukogu keskerakondlasest abilinnapea Merike Martinson, Ida-Tallinna keskhaigla nõukogu eesotsas on aga riigikogu liige Vilja Savisaar.

Lääne-Tallinna keskhaigla nõukogus on keskerakondlaste kõrval Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige Sirje Endre ning Ida-Tallinna keskhaigla nõukogus rahvaliitlane Peeter Mardna.

Haiglate tegevjuhtimises osaleb parteiliikmeid vähem ning vaid Lääne-Tallinna keskhaiglat juhib keskerakondlane Boris Kirt.

Riigi osalusel asutatud Eesti kahe regionaalhaigla — Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) ja Tartu Ülikooli kliinikumi nõukogud on erineva parteilise kooslusega. Kui Tartu haigla nõukogus on pooled liikmed parteitud, kaasa arvatud nõukogu esimees, peaministri nõunik Aare Järvan, siis PERHi nõukogu on võimul oleva valitsusliidu nägu.

PERHi nõukogu seitsmest liikmest kolm kuuluvad Reformierakonda ja kaks IRLi, võrdselt ühe kohaga on esindatud sotsid ning Keskerakond.

Erakonnad on esindatud ka maakonnahaiglate nõukogudes ning mõnel pool on parteisse astunud ka haigla tegevjuht.

Järvamaa haigla nõukogu eesotsas istub riigikogu keskerakondlasest liige Arvo Sarapuu, Valga haiglas juhatab vägesid tema kolleeg Meelis Atonen Reformierakonnast, Ida-Viru keskhaiglas on nõukogu esimeheks riigikogu liige Valeri Korb Keskerakonnast.

Riigi osalusega regionaalhaiglate juhatusi juhivad parteitud inimesed. Kuigi mõlema haigla juhatusse kuulub ka parteilasi, pole seal ühelgi erakonnal ülekaalu.