2008. aastal tõuseksid miinimumtunnitasud veel 20 protsendi võrra 2007. aastaga võrreldes. Kahele aastale jagatud miinimumpalga tõus võimaldab tervishoiutöötajate poolt soovitud miinimumpalga taseme saavutada 2008. aastaks, teatas haiglate liit.

”Haiglate liit lähtub oma ettepanekutes eesmärgist tagada kõigile abivajajatele võimalikult kvaliteetsed ja kättesaadavad tervishoiuteenused. Kaasaegne arstiabi hõlmab nii tänapäevast tehnikat kui ka kõrgelt kvalifitseeritud spetsialiste. Kui meil ei ole võimalik oma inimestele palka maksta ja töötajad seetõttu lahkuvad, kannatavad eelkõige patsiendid,” ütles Eesti Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule.

Eesti Haiglate Liidu poolt pakutud leppe täitmiseks on vajalik korrigeerida tervishoiuteenuste hindu ja planeerida Haigekassa eelarves lisaraha.

Riiklikule lepitajale esitatud kokkuleppe projektis sisaldub ettepanek tagada tervishoiuteenuste hinnakujundus, mis arvestab tervishoiuteenuste osutamiseks tehtavaid tegelikke kulusid.

Leppe täitmiseks 2008. aastal on vajalik tõsta tervishoitöötajate miinimumpalka veel 20 protsendi võrra 2007. aastaga võrreldes ning arvestada tervishoiuteenuste hindades inflatsiooni mõju.

Noorte arstide ja õdede Eestist lahkumise ennetamiseks tegi Eesti Haiglate Liit ettepaneku luua alates 2008. aastast lisaks ravikindlustuse eelarvele noore arsti ja õendusala töötaja toetus, mille abil oleks võimalik motiveerida noori inimesi Eesti haiglatesse tööle asuma.

Samuti lisati leppesse ettepanek kavandada haiglahoonete kordategemiseks aastateks 2008-2015 väljaspool ravikindlustuse eelarvet lisafinantseering sellises mahus, mis tagab Eesti haiglavõrgu arengukava täitmise.