Põhja-Eesti regionaalhaigla ületab praeguste prognooside kohaselt haigekassaga sõlmitud lepingu mahtu vähemalt 40 miljoni krooni ulatuses, kinnitas regionaalhaigla kommunikatsioonijuht Inga Lill Eesti Päevalehele.

Regionaalhaigla juhatuse liige Eve Karmo põhjendab lepingumahtude ületamist sooviga selgitada välja haigla tegelik töövõimsus. Tema sõnul on see oluliselt paranenud, mistõttu haigla suudab patsiente rohkem ravida, kui haigekassal on selleks raha.

“Tänavu oli meil patsientide seisukohast hea aasta, aga meie seisukohalt mitte nii väga hea aasta,” rääkis Karmo. “Oleme töötanud selles tempos, mis on meie töötajatele jõukohane, aga haigekassa lepingumahud oleme ületanud nii oluliselt, et ei taha selle peale hästi mõeldagi.”

Tartu ülikooli kliinikumi avalikkussuhete juhi Kristi Taela sõnul on asutus haigekassaga sõlmitud lepingu mahtu ületanud 30 miljoni krooni võrra. Kliinikum põhjendab lepingumahu ületamist sellega, et haigla tööst 80 protsenti moodustab erakorraline ravi, mis teeb lepingute plaanimise keeruliseks. Kliinikumi ravikindlustuse kogulepingu maht 2007. aastaks oli 1,26 miljardit krooni.

Haigekassa pressiesindaja Anne Osveti sõnul ületavad haiglad lepingute mahtu selleks, et järgmiseks aastaks endale raha juurde kaubelda.

“Nendel on ainult üks huvi — saada võimalikult palju raha, meie huviks aga see, et nad võimalikult palju raviksid,” ütles Osvet.

Karmo sõnul peaks haigekassa kulude analüüsile mitmekülgsemalt lähenema. “Haigekassa teeb kõik oma analüüsid selle pealt, kui palju nemad raviteenust ostavad. Aga see ei näita ei raviasutuste võimsust ega ravivajadust,” kommenteeris Karmo.

Haigekassa kompenseerib lepingumahtu ületanud ravikuludest 30 protsenti, mis katab odavamate operatsioonide puhul üksnes püsikulud ning kallimate operatsioonide tegemine viib haigla paratamatult miinusesse.