Merimetsa nakkuskeskuse juhi Kai Zilmeri sõnul otsustasid nad sel aastal teha HIV-proovi kõigile oma haigla patsientidele, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Teeme testi kõigile n-ö tavalistele patsientidele, kes tulevad väga erinevate kaebustega. Testime patsiente alates 13. eluaastast.”

Kai Zilmeri sõnul küsivad nad alati ka inimese nõusolekut, kuid tema sõnul pole seni keegi proovi tegemisest keeldunud. Sellise lauskontrolliga on haiglas tänavu avastatud juba seitse nakatunut, kes Zilmeri sõnul pole ise seda haigust üldse kahtlustanudki.

Sel aastal on Merimetsa haiglas HIV ravi iga kuu alustanud 10–30 inimest. Paljud varem nakatunud on just nüüd jõudnud etappi, kus ravi on vajalik — üldjuhul kulub selleks nakatumisest paar-kolm aastat.

Eesti infektsioonhaiguste seltsi juhi ja Tartu ülikooli kliinikumi nakkushaiguste osakonna juhataja Matti Maimetsa sõnul soovitasid nad kevadel tungivalt tervishoiuasutustele teha HIV-proov kõigile patsientidele. „On maru hea, et Merimetsas on sellega alustatud, aga praegu on nad veel ainukesed,” ütles ta. Üleeile Narvas perearstidega kohtudes edastas Matti Maimets sama soovituse ka neile.

Paraku pole seal Maimetsa teadmist mööda ühtegi diagnoosi iseseisvalt pandud. „Narvas selgub nakkus kas anonüümses kabinetis või siis, kui inimene kukub tänaval kokku ja haiglas selgub, et tegemist on juba viimase staadiumiga,” rääkis ta. „Oluline on, et haigus avastataks võimalikult vara.”

TÜ kliinikumis tehakse tänavu samuti rohkem proove, ka neile, kes riskirühma ei kuulu, kuid siiski mitte veel kõigile patsientidele. Ida-Tallinna keskhaiglast öeldi, et HIV-proove tehakse vaid siis, kui arst peab seda vajalikuks. Sama tõdeti ka Põhja-Eesti regionaalhaiglast.

21. novembri seisuga on tervisekaitseinspektsiooni andmetel sel aastal avastatud 496 uut HIV-sse nakatunut. 211 neist on naised, 285 mehed. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 6860 inimesel, neist aids 250-l.

Tänavu on enim nakatunuid avastatud Tallinnas (204), Nar­vas (143) ja Ida-Virumaal (107). Tartumaal on uusi nakatunuid 16, Harjumaal 12, Lääne-Virumaal üheksa ja Raplamaal kaks. Uuringutulemuste järgi on Eestis HIV-sse nakatunuid 12 000–15 000.