PERHi erakorralise meditsiini (EMO) osakonna juhataja Kristiina Põld selgitas Õhtulehe vahendusel, et patsient pöördus regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonda esimest korda 11. veebruaril kell 10.10.

Haigla andis Õhtulehel oma selgituse patsiendi nõusolekul.

Põllu sõnul on patsiendikaardil märgitud, et pöördumise põhjuseks oli tööl raske eseme löögi tagajärjel saadud 2 cm pikkune haav vasaku kulmu piirkonnas.

"Patsienti teenindanud arsti sõnade kohaselt ei esinenud patsiendil pöördumise hetkel ninast olulist verejooksu ega olnud ka suurt nahaalust verevalumit, mistõttu ei tekkinud ka selle pöördumise ajal kahtlust, et tegemist võiks olla luumurruga," selgitas Põld.

Põld lisas, et mehe haav õmmeldi, anti ravisoovitused haava sidumiseks ning paluti õmbluste eemaldamiseks pöörduda perearsti poole. Soovitati vajadusel tarvitada kuni kolm korda päevas valuvaigistina Ibubrofeni 400mg ning kui verejooks tekib uuesti, siis paluti EMOsse tagasi tulla.

Põllu sõnul on kõikidel patsientidele kaasa antavatel patsiendikaardi väljatrükkidel fikseeritud lause "Kaebuste süvenedes pöörduda tagasi EMO-sse".

Põllu hinnnangul võib patsiendile antud soovitusi võib pidada asjakohasteks. "Kui patsiendil tekkis kodus ninast tõsine verejooks ning ka nahaalune verevalum suurenes, siis seda saab pidada kaebuste süvenemiseks ja patsient oleks pidanud pöörduma koheselt EMO-sse tagasi," ütles Põld.

Ooteaeg jäi lubatud aja piiridesse

13. veebruaril pöördus mees uuetsi EMO-sse. Haigla selgitusest ilmneb, et patsiendikaardi vormistamise kellaajaks on fikseeritud 15.05 ning esmase ülevaatuse teostamise ajaks 15.11.

EMO osakonna juhataja väitel teostab kõikidele saabuvatele patsientidele esmast ülevaatust triaažiõde, kelle ülesandeks on hinnata terviseprobleemi tõsidust ja aegkriitilisust, patsiendi üldist terviseseisundit ning sellest tulenevalt määrata patsiendile triaažikategooria ja lähtuvalt sellest suunata arsti vastuvõtule.

"Antud juhul määras triaažiõde patsiendile "roheline" triaažikategooria, mille kohaselt võib ooteaeg arsti vastuvõtule olla kuni kolm tundi," märkis Põld ja lisas, et triaažiõe pädevusse ei kuulu uuringute ja analüüside tellimine.

Haigla väitel algas arsti vastuvõtt kell 17.47 ning seega jäi ooteaeg arstliku läbivaatuseni lubatud aja piiridesse.

Põld viitas, et patsiendi enda sõnul tekkis suur turse näo piirkonnas eelmisele pöördumisele järgnenud päeval. Arst tellis patsiendile kompuutertomograafilise uuringu, mille tulemusena selgus, et tegemist oli otsmikukoopa eesseina murruga.

EMO valvearst pöördus edasise ravitaktika otsustamiseks näo- ja lõualuukirurgide poole. Kuna antud vigastus ei vaja operatiivset ravi ehk operatsiooni ning ka patsiendi terviseseisund ei nõudnud tema hospitaliseerimist, lubati patsient kodusele ravile, kirjeldas Põld asjade käiku.

Mehele määrati suu kaudu manustamiseks mõeldud põletiku- ja valuvastaseid ravimeid ning mees lahkus EMO-st kell 19.19.

Regionaalhaigla vabandab, et esmast läbivaatust teostanud õe suhtlemisviis jättis patsiendile ebaviisaka mulje ja soovib mehele head paranemist!

Kogu loo tegi avalikuks mehe abikaasa, kes kirjutas suhtlusportaalis, et tema mees pöördus kulmuhaavaga traumapunkti teisipäeval ja uuesti neljapäeval. Naist pani imestama tervishoiutöötajate hoolimatus ja ninakus, millega patsienti koheldi. Ta väitis, et ainult tänu perearsti soovitusele haiglasse tagasi pöördunud mehe nõudmisel tehtud röntgenile tuvastati abikaasal koluluumurd.