Nõukogu võttis teema üles pärast Äripäeva augusti alguses ilmunud artiklit, kus kirjeldati avalikele andmetele tuginedes, kui kasumlik on meditsiiniäri ajada juhul, kui eraarstil on taskus haigekassa leping. Nimelt seni, kuni erapraksistel haigekassaga lepingut ei olnud, suurem osa neist vireles. Kasumit saadi napilt, dividendidest ei maksnud unistadagi. Õige pea pärast seda, kui haigekassa oli hakanud äriühingult meditsiiniteenust ostma, paranesid majandusnäitajad hüppeliselt.

Reedel tegi haigekassa nõukogu liige, riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu nõukogus ettepaneku, et haiglavõrgu arengukavast (HVA) väljajäävatelt erapraksistelt ei peaks ostma teenust mitte 0,8 koefitsiendiga, vaid selle üldse kaotama, kirjutab Äripäev. Lihtsalt öeldes, kui praegu maksab mõni PERHi operatsioon näiteks 10 000 krooni, siis haigekassa lepingut omav erakliinik peab selle ära tegema 8000 krooniga. Riigikogulase ettepaneku järgi aga hakkaks "kassa" HVAst välja jäävate erapraksiste käest ostma raviteenust samamoodi nagu korraldatakse riigihankeid: kes parema hinna ja kvaliteedi suhtega teenust pakub, see lepingu saab.

Haigekassa nõukogu liige, Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi aga leidis, et paslik oleks kehtestada haigekassa lepingu omanikele ehk avalikku raha kasutavatele erakliinikutele fikseeritud tootluse määr. "Kui tahad riigi toetust või tellimust, pead leppima fikseeritud tootlusega, mille annab ette valdkonna regulaator. Kui avalikku raha ei taha, oled hinnakujunduses vaba," selgitas Veskimägi enda mõtet. Ta usub, et kindlasti peaks konkurentsiamet rohkem jälgima meditsiinivaldkonna hinnakujundust. "Väikeriigis ja väga spetsiifilisi oskusi nõudvas sektoris, kus inimesed on tulnud peaasjalikult ühest koolist, ei ole konkurents kindlasti mingi olemuslik nähtus ja hinnakokkulepped on kerged sündima," pelgab Veskimägi.Sotsiaalminister ja haigekassa nõukogu esimees Hanno Pevkur märkis, et antud teemasid arutas nõukogu "infopunktina ja mingeid otsuseid ei langetanud". "Eks edaspidistes diskussioonides paista, mismoodi edasi minnakse," lisas sotsiaalminister. Reedel lepiti nõukogus kokku, et haigekassa koostab analüüsi, mille järel otsustatakse, kas ja kuidas erapraksistelt edaspidi teenust osta. Paremal juhul võidakse uut, analüüsi järel sobivaks vaieldud süsteemi hakata rakendama alates uuest lepinguperioodist.