„Õdede liidu hinnangul tuleb kiiremas korras langetada otsus õdesid 2009. aastal tabanud palgakärpe kaotamiseks, et massilist väljarännet pidurdada. Lisaks ootame konstruktiivset koostööd ka nendelt haiglatelt, perearstikeskustelt ja teistelt õendusabi osutavatelt asutustelt, kus õdede palka on kohati vähendatud isegi enam kui riiklik palgalepe lubab,“ ütles Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden.

”Valdav osa tervishoiuteenuste 2009. a hinnakärpest tehti palkade arvelt, sest ravimeid ja tarvikuid ravis ja hoolduses ära jätta ei saa. Vähenenud palgad kasvatasid õdede väljarännet ja seetõttu kasvas ühtlasi Eestis töötavate õdede koormus. Kõige selle tulemusel ületas 2010. aastal välismaale tööle siirdunud õdede hulk samal aastal diplomi saanud uute õdede arvu,” lisas Ester Pruuden.

Terviseametist võttis möödunud aastal välismaale tööle minekukuks dokumendid välja 201 õde, see on 2,4 protsenti Eestis töötavate õdede koguarvust. 2010. a sai Tallinna ja Tartu tervishoiukõrgkoolis õediplomi kokku 150 uut õde. 2009. aastal võttis terviseametist vajalikud paberid välja 134 õde. Lisaks sellele läheb osa õdesid välismaale tööle hooldajaks või mõnele teisele tööle, kus õe kutsetunnistust ei nõuta. Sel juhul ei vaja nad terviseametist õekutset tõendavat tunnistust.