Tallinna Keskhaiglas on kõige pikemad järjekorrad praegu silmaoperatsioonidele, mida tuleb oodata järgmise aasta suveni.

Keskhaigla peaarsti Andrus Mäesalu sõnul võivad järjekorrad veelgi pikeneda, kui haigekassa ei maksa üleplaaniliste teenuste eest.

Mäesalu andmetel ületas Keskhaigla haigekassa lepingu mahtu tänavu esimese poolaastaga ühe kuu võrra, see aga tähendab, et teisel poolaastal osutab haigla selle võrra vähem teenuseid.

Mustamäe haigla juht Ralf Allikvee ütles, et nende haigla peab minema üle ainult erakorralise abi andmisele, sest 90 protsenti haigekassa mahust on juba täidetud.

Mustamäe haigla taotles tänavuseks lepingumahuks haigekassaga 305 miljonit krooni, kuid sai 248 miljoni ulatuses ehk 20 protsenti vähem kui küsis.

Plaanilise südameravi järjekorrad ulatuvad Mustamäe haiglas üle aasta, samuti kõrva-, nina-, kurguhaiguste puhul. Üldkirurgias on järjekorra pikkuseks vähemalt üks kuu.

Keskhaigekassa direktor Maris Jesse teatas, et ehkki haigekassa rahaline olukord on pingeline ja ravikindlustuse eelarve ei täitu oodatud mahus, maksab haigekassa lepingutes sätestatud summad raviasutustele siiski välja.

Ravikindlustuse nõukogu esimees ja Eesti onkoloogiakeskuse peaarst Indrek Oro tõdes, et see raskendab inimeste ligipääsu eriarstiabile. “Samas ei saa ka haigekassat süüdistada, kui raviasutused ei ole pidanud kinni nendega sõlmitud ostu-müügilepingu mahtudest,” lisas ta.