Ehkki üldkokkuvõttes võivad erakonnad oma seekordsete valimistulemustega rahul olla, ei tohiks nad rahul olla sellega, et pooled valijad jäid valimistest kõrvale, kirjutab Juhan Kivirähk Postimehe arvamusveerul.

„Kuni valimistel saavad enim hääli need, kes käega väravaid löövad, ei motiveeri pealtnäha miski ülejäänud kandidaate ausalt tegutsema,” nendib Kivirähk. „Kuid ometi tuleks just erakondadel endil püüelda poliitilise fair play poole.”

Valimiskampaania vältel demonstreerisid paljud poliitikud häbitunde puudumist. „Vahest näitab rekordiliselt madal valimisaktiivsus just seda, et Eesti valijal on hakanud poliitikute pärast piinlik,” küsib Kivirähk.

Valimisaktiivsus langes juba kuus aastat tagasi, ent vahepeal suutis seda kergitada Res Publica areenile ilmumine. Praeguseks aga on ka see erakond usalduskrediidi maha mänginud, nendib sotsioloog.

Need valimised pidid näitama, kas Res Publica jääb erakonnana püsima. „Res Publical vedas, et suurim mõõn tabas neid europarlamendi valimistel. Nüüdseks on nad jõudnud end juba pisut koguda. Pisut liiga kiiresti riigi kõik olulisemad võimupositsioonid enda kätte saanud erakonnale oli teatud puhastustuld vaja,” nendib Kivirähk.

Ta nendib, et ühelgi peaministri erakonnal pole veel õnnestunud vältida reitingu langust võimuloleku perioodil. „Reformierakonna reitingu langus võib paari aasta möödudes tuua kaasa ka võimaluse Res Publica uuestisünniks. Ehkki sama võimalust varitseb kindlasti ka Isamaaliit.

See, et Keskerakonna tulemus samale tasemele kui kolm aastat tagasi, on Kivirähu meelest erakonna jaoks saavutus. „Vahepeal on erakonnast lahkunud Mikser ja Kreitzberg, Tõnisson ja Õunapuu ning mitmed teised toonased häältetoojad. Vaatamata sellele suudeti Tallinnas võita sama arv mandaate, mis eelmistel valimistel.”

Keskerakonna edu tagatiseks on sotsiloogi sõnul keskendumine väga kindlatele sihtgruppidele. „Mitte-eestlaste jaoks ongi tegemist praktiliselt ainsa alles jäänud valikuga. Väga suur on Keskerakonna toetus ka pensionäride hulgas.”

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimistulemus oli Kivirähu hinnangul kehvem, kui võinuks pärast eurovalimiste triumfi oodata. „Kui ka edaspidi kasutatakse erakonna tugevuste reklaamimise asemel selliseid reklaame nagu Savisaare ja Putini kõrvutamine, tuleb Eesti valijal euroopalikku sotsiaaldemokraatiat veel kauaks ootama jääda.”