Uuenenud muuseumis on olulisel kohal linnuse enda ajalugu. Tutvustatakse nii linnuse ehituslugu kui ka Haapsalu linna sündi ja esimesi sajandeid. Haapsalu oli keskaja riigi pealinn ning selle käekäiku esitatakse läbi Saare-Lääne piiskopkonna valitsejate ja siinsete elanike.

Ekspositsioon linnuse kahel korrusel pakub põnevat avastamist nii arhitektuuri, sõjanduse kui ka kultuuri ja poliitika huvilistele. Selleks, et toonast aega paremini mõista, saab külastaja ise käed külge panna - katsetada, kuidas töötasid keskaegne värava langevõre ja tõstesild, kuidas tehti püsirohtu, proovida selga turviseid ja palju muud.

Pealinnus on saanud juurde ainulaadse arhitektuurse lahenduse - müüri siseküljel kulgeva müüritee. See lubab külastajal kogeda ja vaadata ruumi erinevatelt tasanditelt, annab vaated merele ja linnale, viib sinna, kuhu muidu ei satuta.

Ehitustööde arhitektuurse lahenduse autor on KAOS Arhitektid OÜ. Ehitustööd viis läbi AS RESTOR.

Linnuse arendustegevust toetas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest, Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest. Projekti kaasrahastasid kultuuriministeerium ja Haapsalu linn.