Eesti Päevalehe andmetel lõppes automaatse tulekahjusignalisatsiooni (ATS) keskseadme ekspertiis tulemusteta, sest seade oli saanud liiga tugevaid kuumakahjustusi.

ATS-i ekspertiisist saadav teave olnuks väga väärtuslik, sest oleks andnud vastuse olulisele küsimusele: miks sai arvatavalt väikesest lahtise tule allikast surmav põleng — kas levis tuli ülikiiresti või oli mõni signalisatsiooniandur rikkis?

Haapsalu lastekodu direktori Eve Kabini sõnul olid andurid majas nii tundlikud, et reageerisid isegi küünlaleegile ja seega oli igasuguse lahtise tule kasutus majas juba eos välistatud.

Siiski on teada, et ETS edastas põlenguhäire päästeametile samal ajal lastekodu töötaja hädaabikõnega, milles ta teatas juba üleni suitsu täis koridorist ja ka lahtistest leekidest — kõik viitab sellele, et tuli oli selleks ajaks juba mõnda aega põlenud. Tule levikut võinuks küll kiirendada mõni põlevaine, kuid ühegi sellise jääke tulekahjupaigalt ei leitud.

Seega tekib küsimus, kas mõni andur tulekahjusignalisatsioonis, mille tuleohutusinspektor hindas korras olevaks vaid kuu aega enne põlengut, oli siiski rikkis.