"Lapsed on šokis, sest nad ei tea veel, kas nende sõbrad on elus või surnud. Mu poja parim sõber elas just selles majas," rääkis Delfile Haapsalu väikelastekodu  lähedal elav Ester, kelle lapsed käisid lastekodulastega tihti mängimas.

"Selleks hetkeks, kui mina kohale jõudsin, oli maja lausleekides ning abilinnapea sõnul oli selleks hetkeks juba kindel, et seitse last on surnud," kirjeldas naine. "Lapsed olid õues, personal oli õues, kõik nutsid."

Koristustööd aitasid lastel šokist üle saada

Kuna aga ka lapsed asusid kiiresti abistama vajalikel koristustöödel, said nad ema sõnul sellest šokist kiiresti üle. Estri sõnul jõudsid tunni aja jooksul appitõtanud vabatahtlikud ja päästjad asju täis lastekodu hoovis palju korda seada.

"Haapsalu inimesed on nõus kõigega aitama, kui on vaja abikäsi või kedagi majutada. See ei ole ainult Haapsalu katastroof, vaid kogu Eesti katastroof," arvab Ester.

Miks tuli suutis nii kiiresti nii palju kahju teha?

Kõrvamaja elaniku jaoks on uskumatu ja arusaamatu, kuidas sai tuli nii kiiresti nii palju kahju teha. Kui päästeameti kinnitusel jõudis tuletõrje kohale vaid loetud minutitega, siis kiirelt lahvatanud kahjutuli oli selleks hetkeks oma töö teinud.

"Mina ei saa sellest aru, kas neil ei olnud siis paremaid tuletõrjeandureid. Kuidas sai see võimalik olla, et nii kiiresti jõuti nii palju kahju teha. Võimalik, et äkki oli pühapäeva puhul kohal majas vähem personali? Oleks ehk kogu personal tööl olnud, siis oleks suudetud rohkem lapsi päästa," on Ester kurb. Ka tunneb ta lastekodus töötavaid inimesi ning teab, kui hästi ja südemaga nad oma tööd teevad.

Tulekahju saadi kontrolli alla kell 16.24. Hoone on osaliselt hävinud, tule- ja tahmakahjustusi on terves hoones. Lapsed on viidud lähedalasuvasse noortekeskusesse ja sotsiaalmajja.

Hoone oli varustatud nõuetekohaselt tuleohutuspaigaldistega, need olid hooldatud ning kontrollitud. Eelmisel aastal oli hoones läbi viidud evakuatsiooniharjutus.

Õhtul toodi laste mälestuseks väikelastekodu värava juurde leinaküünlad.