Seitset Läänemere maad siduvale hauarahu kokkuleppele ning Rootsi valitsuse vastuseisule vaatamata tahab New Mexico osariigist Santa Fe linnast pärit ameerika miljonär ning poliitik Gregg Bemis välja selgitada kuue aasta eest tormis hukkunud Estonia hukkumispõhjused. Sel nädalal Rootsi ja USA päevalehtedele antud usutlustes väitis Bemis, et teda ei rahulda laevahuku põhjuste ametlik versioon ning et ta on veendunud aluse veepiirist allpool olevas augus, mille kohta ta tahab oma ekspeditsiooniga tõendusmaterjali hankida.

Loodab tõendeid koguda

Laevahukku uurinud rahvusvahelise komisjoni lõppjärelduse kohaselt hukkus Estonia pärast vöörivisiiri konstruktsioonide purunemist tugevas lainetuses, mille tagajärjel tungis autotekile merevesi, mis kallutas aluse kreeni ning viis lõpuks merepõhja. Koduosariigi ajalehe Albuquerque Journal teisipäevases numbris avaldatud usutluses märgib Bemis, et ta loodab ekspeditsiooniga koguda tõendeid lükkamaks ümber rahvusvahelise komisjoni lõppjäreldused.

«Kümned Estonial hukkunute omaksed, kes suhtuvad ametlikku versiooni skeptiliselt, on palunud välja selgitada, mis juhtus,» sõnas Bemis kinnitades, et tal pole oma ekspeditsiooniga mingitki kavatsust häirida hukkunute rahu.

Eilses Rootsi päevalehes Dagens Nyheter ütles juba kolm aastat Estoniale sukeldumist igatsev Bemis, et kokkulepe, mis kriminaliseerib sukeldumise Estoniale, kehtib vaid seitsmes Läänemere-äärses riigis. «Minu jaoks pole seal midagi kriminaalset,» lausus Bemis. Estonia vrakk asub rahvusvahelistes vetes.