Gräzin kritiseeris presidendi institutsiooni kui Eestile ebavajalikku juba enne presidendivalimisi. Selle nädala skandaal Ärma talule antud EASi toetusega vaid kinnitas ta veendumust, et selline amet korrumpeerib paratamatult inimese ja tulemuseks on pidev kinnisvarasahkerdamine.

"Olen kogu aeg öelnud, er juriidiliselt ja poliitiliselt pole presidenti vaja. Nüüd pole ka eetiliselt presidenti vaja. Meil ei ole vaja inimest, kellele on lubatud jokk-skeemid," ütles Gräzin.

Tema sõnul on kõik senised presidendid Eestis ametisse saades kinnisvaraga majandama hakanud, aga Ilves oli mõnevõrra ülbem kui teised. "Päts organiseeris maja Toompeale, Rüütel NATURA alale, Meri sai poolsaare, lõikas tükkideks ja müüs maha. Ilves on moraalne hoiatus, et kui inimesele antakse privileegid, siis neid kuritarvitatakse," teatas Gräzin.

Ilvese stiil ongi Gräzini sõnul selline ja Ärma taluga seonduv pole esimene Ilvesega seotud rahaskandaal. Laiemalt võttes on probleemiks, et meil on mingi hulk inimesi, kellel lähevad taolised skeemid väga kergelt läbi.

Tagajärge pole

Probleem sai alguse sellest, et Ilves oli haritlane, kes tõusis järsku tasemele, kus tal oli ligipääs riigi rahakotile ja ta hakkas seda automaatselt pidama isiklikuks varaks. See on Gräzini sõnul tavaline probleem poliitikutega.

Probleemi oluline osa on, et Eestis pole Gräzini sõnul president, vaid kuningas. "Me anname talle kuninglikud privileerid, lossi, teenrid, kannupoisid, kummardame tema kui mõisahärra ees. Võim lööb pähe," nentis Gräzin.

Eestis saadakse presidendiks ootamatult, heaks näiteks uus president Kersti Kaljulaid. Gräzin rõõmustas, et Kaljulaid on majanduslikult kindlustatud, sest see vähendab uute skandaalide ohtu.

Lisaks on probleemiks, et ega presidendi eksisammudele mingit vastutust ei järgne. Kui küsida rahvalt, mida nad tahavad, siis ütleb rahvas, et president peab olema moraalne majakas. "Moraalne majakas käitub, nagu tahab," leidis Gräzin.

Presidendiameti amoraalsus mõjutab Gräzini sõnul ka inimesi, kes on tema ümber. Presidendile lubatakse asju, mida näiteks peaministrile ei luba keegi. Kui presidendid on kõik oma kinnisvaraasju ajanud, siis Andrus Ansip elas peaministrina Tallinnas oma tütre korteris.

Tema sõnul ei tasu loota, et kusagilt leiame paremad inimesed, kes ei hakkaks presidendiks saades omale kinnisvara sebima. "Paremaid inimesi pole kuskilt võtta, peame hakkama saama nende inimestega, kes meil on," nentis Gräzin.

Kallas võib küll uue partei teha

Gräzin ütles Kallase avaldust kommenteerides, et juba 7-8 aastat on Reformierakonnas olnud kaks tiiba. Lõhenemise põhjuseks oli majanduskriisi aegne otsus suurendada riigi rolli majanduses. Kriisi ajal oli see õige otsus, aga kriisist väljudes jäi riigikapitalistlik suund alles.

"Vabaturu osa Eesti majanduses on kogu aeg langenud," ütles Gräzin. Ta tõi näiteks riigi suurema sekkumise energeetikasse, praamiärisse ja infrastruktuuri. Selle tagajärjel tekkinud majandusseisak oli ennustatav Kallase tüüpi liberaalile, aga vähem Reformierakonnas võimule pääsenud nooremale põlvkonnale.

"Reformierakond peab otsustama, kuidas edasi. Kas riigikapitalismi või jõukuse ja vabaduse suunas," ütles Gräzin.

Reformierakonna noore põlvkonna poliitikud on tema sõnul üliefektiivsed mänedžerid, peenhäälestajad. Seda teevad nad palju paremini vanematest põlvkondadest. Neil on hea haridus, aga nad kardavad muutuseid.

Kas aga Kallas teeb uue erakonna, ei osanud ta öelda, sest pole viimasel ajal ülemäära palju Kallasega rääkinud. "Arvestades, et tegemist on energilise inimesega, kes väga raskelt istub kodus televiisori ees, ei välista ma seda. Iseloom, ajud, pluss süda võivad anda väga hea tulemuse," ütles Gräzin.