Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid analüüsitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 95 inimesel.

Ida-Virumaale lisandus kaheksa nakatunut. Pärnumaale, Raplamaale ja Tartumaale lisandus kaks positiivset analüüsitulemust. Hiiumaale, Järvamaale, Valgamaale ja Viljandimaale lisandus üks positiivne tulemus. 12 positiivse tulemuse saanul polnud rahvastikuregistris elukohta märgitud.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 137,1 ning positiivsete tulemuste osakaal tehtud analüüsidest 6,6 protsenti.

Harjumaa 95 uuest juhtumist 76 on Tallinnas. 13 põhja regionaalosakonna piirkonda saabunud juhtumi puhul on nakatumise põhjuseks varasem kontakt haigega. Kolmel juhul toodi haigus sisse Venemaalt, Inglismaalt ja Küproselt. Nelja juhtumi päritolu on teadmata. Ülejäänud juhtumite nakatumise päritolu on täpsustamisel.

Põhja regionaalosakonna poolt on jälgimisel üle 7600 inimese, kellest 1023 on haigestunud. Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada 21 kollet. Koolikoldeid on kolm kokku 15 inimesega, lasteaiakoldeid on üks kokku viie inimesega, töökohakoldeid on seitse kokku 119 inimesega, ürituste koldeid on kolm kokku 28 inimesega ja muu kontakti koldeid on neli kokku 27 inimesega. Lisanduvad veel Rapla hooldekeskuse kolle 65 inimesega, haiglakolle 15 inimesega ja Tallinna vangla kolle üle kümne inimesega.

Ida-Virumaale ööpäevaga lisandunud positiivsetest tulemustest kolm lisandus Viru vangla koldesse. Kahel juhul nakatuti pereringis, kahel juhul tuttavate kaudu ja ühel juhul toimus nakatumine koolis.

Ida regiooni tööpiirkonnas on kümme aktiivset kollet: Sillamäe esimese koolikoldega on seotud 38 ja Sillamäe teise koolikoldega üheksa inimest, Jõhvi hooldekeskuse koldega 21 ja Narva lasteaiakoldega on seotud seitse nakatumist. Narva-Jõesuu töökohakoldega on seotud kümme nakatumist. Viru vangla koldes on 203 inimest. Kohtla-Järve koolikoldes on kuus inimest. Sillamäe töökohakoldes on kuus inimest. Narva spordikoldes on 37 nakatunut. Täna hommikust lisandub Narva töökohakolle seitsme inimesega.

Ida regionaalosakonna jälgimise all on ligi 3000 inimest, kellest haigestunud on 456.

Tartumaale lisandunud kahe juhtumi puhul on tegemist varem haigestunute lähikontaktsetega. Viljandimaale toodi haigus sisse Saksamaalt ja Valgamaa juhtumi nakatumise asjaolusid veel täpsustatakse. Lõuna regionaalosakonna jälgimise all on ligi 900 inimest, kellest 151 on haigestunud. Lõuna regionaalosakonna jälgimise all on üks aktiivne kolle, 34 inimesega hooldekodukolle.

Hiiumaale lisandunud nakatunu sai viiruse tutvuskonna kontakti kaudu. Ühe Pärnumaa juhtumi puhul toodi haigus sisse Moldovast, teise nakatumise asjaolusid veel selgitatakse. Lääne regionaalosakonna jälgimise all on üle 650 inimese, kellest 98 on haigestunud. Lääne regionaalosakonna jälgimise all on kolm kollet Hiiumaal, kus esimeses pereürituse koldes on 13 inimest, teises üritusekoldes seitse ja perekoldes kuus.

Avatakse kaks uut proovivõtupunkti

Sel nädalal avatakse kaks uut proovivõtupunkti, kus võetakse koroonaviiruse määramiseks ninaneeluproove. Täna avatakse Valga haigla ruumides aadressil Peetri 2 proovivõtupunkt. Sellega liitub Valga haigla avaliku testimise võrgustikuga, mida juhivad Medicum ja SYNLAB. Valga haigla proovivõtjad hakkavad proove võtma kuus päeva nädalas paari tunni kaupa. Punkt on jalgsi ligipääsetav.

Homsest saab hakata ninaneeluproove andma ka Põlva haigla kõrval, kus haigla meedikute abiga on mehitatud nii jala kui ka autoga ligi pääsetav proovivõtutelk.

Sel nädalal lisandub ka üks kodus proove võttev brigaad. Neid sõidab nüüd Eestis kokku kümme.

Proovivõtupunkte, mida koordineerivad avaliku testimise eestvedajad Medicum ja SYNLAB, on kokku 21. Proovide võtmise logistika, kõnekeskuse ja laboritööga on seotud iga päev juba ligi 500 inimest.

Suri üks inimene

9. novembri hommikuse seisuga viibib haiglas 60 COVID-19 patsienti, juhitaval hingamisel on neli patsienti. Eile suri Lääne-Tallinna keskhaiglas 58-aastane mees. Kokku on Eestis surnud 76 koroonaviirusega nakatunud inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kuus (üks inimene sisestati tagantjärele).

Tänaseks on haiglates lõpetatud 583 COVID-19 haigusjuhtumit 568 inimesega.

9. novembri seisuga on tervenenud 4205 inimest. Neist 3048 inimese (72,5%) haigusjuhtum on lõpetatud, 1157 inimese (27,5%) puhul on positiivsest analüüsitulemusest möödunud üle 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku võetud ligi 280 000 esmast proovi, nendest 6250 ehk 2,2 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.

Koroonaviiruse levik kasvab Eestis iga päevaga

Eestis on püsiv riigisisene levik. Kasvab ka nende juhtude osakaal, kus nakkusallikas pole teada. Eelkõige teeb murelikuks koroonaviiruse kiire levik Harjumaal ja Tallinnas.

Anna proov esimesel võimalusel! Ka väheste haigusnähtude korral pöördu perearsti poole või helista numbril 1220.

Kutsume tööandjaid üles võimaldama töötajatele kaugtöö tegemist, et vähendada kontaktide hulka töökohal. Nakkuse leviku piiramine asutustes on hädavajalik.

Hangi infot usaldusväärsest allikast. Kutsume inimesi üles jälgima riigi ametlikke infokanaleid ja jagama edasi ainult seda teavet, mida need allikad on kinnitanud. Lisainfot saab aadressidelt kriis.ee, terviseamet.ee ja telefoninumbril 1247.