Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 266 inimesel. 211 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 46, Pärnumaale 24, Tartu- ja Järvamaale 18, Saaremaale 13 ja Lääne-Virumaale 10 uut positiivset koroonaviiruse tuvastamise testi tulemust. Hiiu- ja Raplamaale lisandus viis, Võrumaale kaks ning Jõgeva-, Lääne-, Põlva-, Valga- ja Viljandimaale üks uus nakkusjuhtum. Viie positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 582,78 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 11,9 protsenti.

Terviseameti jälgimisel on ligi 25 000 inimest

Põhja regionaalosakonna jälgimisel on üle 15 600 inimese, kellest 4372 on nakatunud.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 5000 inimese, kellest nakatunud on 1617.

Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on üle 2800 inimese, kellest 846 on nakatunud (jälgitavate seas on lisaks põhja, ida ja lääne regiooni nakatunuid).

Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üle 1400 inimese, kellest 434 on nakatunud.

Haiglaravi vajab 381 patsienti, suri viis inimest

1. jaanuari hommikuse seisuga viibib haiglas 381 COVID-19 patsienti, nendest intensiivravi vajab 42 patsienti, kellest omakorda juhitaval hingamisel on 25 inimest.

Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kokku 42, kellest seitse sisestati Kuressaare Haiglas tagantjärgi. Koju saadeti 32 inimest, kaheksa inimest viidi üle mitte-COVID-19 osakonda, kolm inimest viidi üle teise haiglasse ja neli inimest tunnistati valepositiivseks.

Ööpäeva jooksul suri viis koroonaviirusega nakatunud inimest – 58-aastane mees, 71-aastane naine, 83-aastane mees, 90-aastane mees ja 93-aastane mees. Kokku on Eestis surnud 234 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 1503 COVID-19 haigusjuhtumit 1479 inimesega.

1. jaanuari seisuga on tervenenud 19 029 inimest. Neist 14 400 inimese (75,7 protsenti) haigusjuhtum on lõpetatud, 4628 inimese (24,3 protsenti) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võimekuse tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud enam kui 636 300 viiruse SARS-CoV2 määramise testi. Esmaseid positiivseid teste on kokku olnud 28 406 (4,4 protsenti testide koguarvust).

Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 2487 inimesele

COVID-19 vastu vaktsineerimisi on tehtud 2487 inimesele. Hiljemalt uue nädala alguseks hakkab TEHIK detailset vaktsineerimise infot kuvama ka avaandmetena Terviseameti koroonakaardil. Inimene ise saab oma vaktsineerimisi vaadata Patsiendiportaalis digilugu.ee

COVID-19 vaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastatele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine, võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Terviseamet: laadi alla HOIA rakendus

"Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli," selgitas terviseamet. Loe lisa siit.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 245 620 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 2219 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 643.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Samuti on sel lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta.

Haigestumuse intensiivsus Eestis on väga kõrge

"Selleks, et meie meditsiinisüsteem vastu peaks ja me ei seaks ohtu teiste inimeste elu ja tervist, peame kinni pidama kõigist abinõudest, mis meie tervise kaitseks on kasutusele võetud. Väldime kontakte, hoiame distantsi, kanname maski!" soovitas terviseamet.

Samuti rõhutas amet, et inimestel tuleks viia oma kontaktid teiste inimestega miinimumini ja ollavõimalikult palju kodus, et vähendada riski ise nakatuda ja kanda nakkust pereringis kellelegi edasi.

"On teada, et just vanemaealised ja krooniliselt haiged põevad COVID-19 haigust raskemalt ja vajavad suurema tõenäosusega haiglaravi. Teeme kõik endast sõltuva, et neid mitte nakatada. Suhtleme rohkem telefonitsi või veebi vahendusel, aga oleme vähem füüsiliselt koos," rõhutas terviseamet.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.