Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 305 inimesel. 239 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 107, Tartumaale 40, Pärnumaale 33, Võrumaale 18, Järvamaale 17 ja Raplamaale 13 uut positiivset testi. Jõgeva-, Hiiu-, Saare-, Valga-, Viljandi- ja Lääne-Virumaale lisandus 8, Põlva- ja Läänemaale 4 uut nakkusjuhtu. 7 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 544 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 10,9 protsenti.
Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi COVID-19 haigusjuhtumeid kokku 30, haiglaravi vajab 412 patsienti.

Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 33 927 inimesele, kaks doosi on saanud 15 871 inimest.

Terviseameti jälgimisel on üle 20 000 inimese

Põhja regionaalosakonna jälgimisel on üle 9200 inimese, kellest 2413 on nakatunud.
Ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 3400 inimese, kellest nakatunud on 841.

Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üle 2700 inimese, kellest 647 on nakatunud (jälgitavate seas on lisaks põhja, ida ja lõuna regiooni nakatunuid).

Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on üle 4700 inimese, kellest 904 on nakatunud (jälgitavate seas on lisaks põhja ja lääne regiooni nakatunuid).

Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi COVID-19 haigusjuhtumeid kokku 30, haiglaravi vajab 412 patsienti

5. veebruari hommikuse seisuga viibib haiglas 412 COVID-19 patsienti, nendest intensiivravi vajab 36 patsienti, kelledest omakorda juhitaval hingamisel on 17 inimest.

Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kokku 30. Koju saadeti 12 inimest, 4 inimest viidi üle mitte-COVID-19 osakonda.

Ööpäeva jooksul suri neli koroonaviirusega nakatunud inimest – 86-aastane mees, 85-aastane mees, 83-aastane mees ja 78-aastane naine. Kokku on Eestis surnud 447 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 2633 COVID-19 haigusjuhtumit 2586 inimesega.

5. veebruari seisuga on tervenenud 36 881 inimest. Neist 25 737 inimese (69,8%) haigusjuhtum on lõpetatud, 11 144 inimese (30,2%) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võimekuse tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud enam kui 798 052 viiruse SARS-CoV2 määramise testi. Esmaseid positiivseid teste on kokku olnud 46 925 (5,9% testide koguarvust). Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Jätkub riskirühmade vaktsineerimine

Sel nädalal jätkub hooldekodude elanike ja töötajate, hambaraviasutuste töötajate, ambulatoorse eriarstiabi osutajate vaktsineerimine, alustatakse apteekrite vaktsineerimisega ning tagatakse teine vaktsiinidoos esimese doosiga vaktsineeritutele. Harjumaa, Ida-Virumaa ja Pärnumaa suuremad perearstikeskused hakkavad kutsuma vaktsineerima üle 80-aastaseid.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastastele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale

Kehtivad üleriiklikud piirangud

Sellest nädalast alates kehtivad üle Eesti ühetaolised COVID-19 piirangud, sest koroonaviirus on ulatuslikult levinud üle Eesti. Toitlustus- ja meelelahutuskohad on kohapeal viibimiseks avatud kuni kella 21ni õhtul ja seal võivad koos viibida maksimaalselt kuueliikmelised grupid. Kinodes, teatrites, kontsertidel ja teistes avalike üritustega kohtades kehtib statsionaarsete istekohtadega siseruumis 50 protsendi täituvuse nõue. Täpsema info leiab veebilehelt kriis.ee.

Nakatumise kõver näitab stabiliseerumise märke, kuid sellele vaatamata on viiruse levik väga laialdane. Peamiseks murekohaks on COVID-19 intensiivravi kohtade suur täitumus. Igaüks saab kaasa aidata viiruse leviku tõkestamisele. Oluline on vältida üleliigseid kontakte ja pidada kinni ennetusmeetmetest.

Infot koroonaviiruse, COVID-19 haiguse ja vaktsiinide kohta otsi ainult usaldusväärsetest allikatest. Vaktsineerimisega seotud info leiab veebilehelt www.vaktsineeri.ee. Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Laadi alla HOIA rakendus

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 262 106 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 3110 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 337.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Samuti on sel lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta.