Möödunud ööpäeval nõudis koroonaviirus elu 30-aastaselt naiselt. Kuressaare haigla ravijuht dr Edward Laane kinnitas, et 30-aastasel naisel oli kaasuv haigus, mistõttu kuulus ta koroonaviiruse riskirühma. Seda, mis haigusega tegu oli, Laane ei täpsustanud, kuna see on liiga detailne meditsiiniline info. Küll aga lausus Laane, et naine oli haiglas COVID-19 infektsioonist tingitud kopsupõletiku pärast ning ta suri Kuressaare haiglas.

Laane sõnul oli 30-aastane naine koroonaviiruse vastu vaktsineeritud ühe doosiga: naine sai esimese vaktsiinisüsti üheksa päeva enne seda, kui ta koroonaviirusega hospitaliseeriti. „Ühe doosi vaktsiini saanud peavad olema endiselt ettevaatlikud, sest see ei tähenda, et kohe järgmisel päeval tekib immuunsus,” selgitas Laane. „Isiklikult arvan, et ta nakatus peale esimest vaktsiinidoosi, aga immuunsus polnud veel välja kujunenud.”

Koroonaviiruse vastu loetakse inimene vaktsineerituks siis, kui ta on saanud kaks doosi vaktsiini. Teine doos süstitakse 21 päeva pärast esimest.

Lisaks surid ööpäeva jooksul koroonaviirusesse 93-aastane naine, 86-aastane mees, 84-aastane naine, 83-aastane mees ja 70-aastane mees. Kokku on Eestis surnud 501 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 228 inimesel. 166 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 52, Tartumaale 33, Pärnumaale 20, Rapla- ja Lääne-Virumaale 16, Võrumaale 13 uut positiivset testi. Valgamaale lisandus 8, Jõgeva- ja Saaremaale 6, Põlva- ja Viljandimaale 3, Järvamaale 2 uut nakkusjuhtu. Hiiu- ja Läänemaale ei lisandunud ühtegi uut positiivset testi. 6 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 626,2 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 12,2%.
Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi COVID-19 haigusjuhtumeid kokku 38, haiglaravi vajab 492 patsienti.

Terviseameti jälgimisel on üle 19 500 inimese.

Vaktsineerimisi tehtud 46 154 inimesele

Tänahommikuse seisuga on vaktsineerimisi tehtud kokku 46 154 inimesele, kellest 22 343 on saanud mõlemad doosid.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastastele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Haigestumuse intensiivsus on väga kõrge

COVID-19 haigestumus on kõrge kogu Eestis. Selleks, et meditsiinisüsteem vastu peaks ja me ei seaks ohtu teiste inimeste elu ja tervist, palub terviseamet kinni pidadakõigist abinõudest, mis inimeste tervise kaitseks on kasutusele võetud.

COVID-19 kriisi lahendamisele saab kaasa aidata igaüks oma vastutustundliku käitumisega. Koroonaviiruste põhjustatud nakkuse esmaseks ennetusmeetmeks on hea kätehügieeni järgimine, distantsi hoidmine, maski kandmine ning mustade kätega silmade, nina ja suu katsumise vältimine.

Terviseamet soovitab Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni alla laadida mobiilirakendus HOIA, mis teavitab, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 264 167 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 3403 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 405.