ERR-i uudistetoimetuse tellitud enam kui tuhande vastajaga Turu-uuringute AS-i küsitluse järgi kerkis hiljuti erakonna esimeest vahetanud Reformierakonna toetus aprillis 33 protsendile, mis on kahe protsendipunkti võrra parem kui märtsis ning kuue protsendipunkti võrra parem tulemus kui veebruaris, vahendab ERR Uudised.

Populaarsuselt teine erakond oli Keskerakond 26 protsendise toetusega, peaministripartei toetus kuu varasemaga võrreldes ei muutunud. Kolmanda koha on erakondade toetustabelites endale selgelt kindlustanud EKRE, keda toetas aprillis 14 protsenti.

Samal ajal on Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) Jevgeni Ossinovski lubadusega ministriametist lahkuda toetust veelgi kaotanud ning nende poolt annaks nüüd hääle vaid kuus protsenti neist vastajaist, kes oma eelistust väljendasid. Kuu varem oli sotsiaaldemokraatide toetus kümme ja kahe kuu eest kaheksa protsenti.

Kehvasti käib ka teise võimupartei Isamaa ja Res Publica Liidu käsi - erakonna toetus jäi aprillis alla valimiskünnise ehk oli neli protsenti. Märtsis oli IRL-il toetajaid viis ja veebruaris kuus protsenti.

Parlamenti kuuluva Vabaerakonna ja mittekuuluva Eestimaa Roheliste toetus oli võrdselt kolm protsenti - sama suur oli mõlema erakonna toetus ka märtsis.

Koos teiste opositsiooniparteidega on aga riigikogu opositsiooni summaarne toetus kasvanud 50 protsendini, valitsuskoalitsiooni erakondade summaarne toetus on 36 protsenti.

Sildam: Ossinovski ümber on väga tume udu

ERR-i portaali otsesaates värskeid toetusnumbreid analüüsinud sotsioloog Juhan Kivirähk märkis, et sotsiaaldemokraatide valijatele jäi mõistetamatuks, kuidas saab valijate huve väljaspool valitsust paremini kaitsta.

Ajakirjanik Toomas Sildami arvates oli väga oluline see, et Ossinovski ei öelnud valitsusest lahkumisest teatades, kes on tema järeltulija.

Tulevikku vaadates tõdes Kivirähk, et sotsiaaldemokraatide ees seisab küsimus, mida nad suudavad pakkuda valijale sellist, mida Keskerakond ei suuda?

Ta nentis, et sotsiaaldemokraatide reiting valimistel kuue protsendi juurde ilmselt ei jää, ja lisas, et sotsiaaldemokraatidel võiksid ka teised ministrid rohkem silma paista.

Ajakirjanik Urmet Kook märkis, et kõnealune küsitlus peegeldab erakondade brändide populaarsust ja kui inimene seisab valimiskasti ees, siis näeb ta konkreetseid tugevaid nimesid, kelle poolt hääletada. "Samas EKRE puhul, kelle bränd on tugev ja hea, võib probleem seisneda selles, et kas leidub tugevaid kandidaate igasse piirkonda."

Sildam pakkus, et sotsidel mõlgub mõttes ka juhivahetus. "Ossinovski ümber on väga tume udu."

Seevastu Reformierakond eesotsas Kaja Kallasega seisab saates osalenute sõnul silmitsi vastupidise probleemiga - kuidas hakkama saada nii kõrge reitinguga, sest toetust ülespoole viia on lihtsam, kui seda hoida? "Reformierakond on murelik, sest ees terendavad pealkirjad, et Reformierakond on toetust kaotamas," märkis Sildam.

Siiski on saates osalenute sõnul suurimal opositsiooniparteil tugev positsioon, millelt valimistele vastu minna.

Kivirähk tõi välja, et teistel erakondadel märkimisväärset muutust toetuse osas ei olnud. "EKRE on saavutanud kindla ja stabiilse kolmanda koha. IRL paistab silma siis, kui Seeder valitsust kritiseerib, aga mida on neil valijale pakkuda, mida ei paku Reformierakond? EKRE on võtnud protestierakonna niši.

Ta lisas, et Vabaerakonna reklaamplakatite kampaania ei toiminud.

Turu-uuringute AS küsitles 4. kuni 16. aprillini ERR-i uudistetoimetuse tellimusel näost-näkku meetodil 1007 inimest nende kodudes.