Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 12 inimesel. Võrumaale lisandus kolm, Ida-Virumale kolm, Pärnumaale kaks, Tartumaale üks ja Viljandimaale üks. Kümnel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (neist 9 Tallinn) ööpäevaga lisandunud 12 haigusjuhust on hetkel teadaoleva informatsiooni põhjal on seitse varasemate haigete lähikontaktsed, üks juhtum on sisse toodud Saksamaalt. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on hetkel veel täpsustamisel.

Perioodil 6.-7. september lisandunud haigusjuhtudest oli 2 juhtu sisse toodud (Mehhiko, Itaalia), pere-ja töökontaktide kaudu haigestus 6.

Terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel on viis aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 15, 21. augusti Viimsepäeva katedraali klubiürituse (toimus Ülemiste City's) koldega 10, Courmet Coffee koldega 10 ning saunapeo koldega seitse nakatumist. Töökohal haigestumise koldega on kokku seotud kaheksa haigusjuhtu.

Tallinnas on 100 000 elaniku kohta 31,0 COVID-19 haigusjuhtu.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel 761 inimest, kellest 156 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandus kolm uut juhtu, neist üks Narva linna. Kahel juhul on tegemist varasemate haigestunute lähikonktaktsetega, ühel juhul on nakatumise asjaolud veel täpsustamisel. Terviseameti ida regionaalosakonna jälgimisel on seoses SARS-CoV-2 levikuga ligi 600 inimest. Osakonna tegevuspiirkonnas on kokku viis aktiivset kollet, millest suurim on 56 haigestunuga (neist 31 on töötajad ja 25 töötajate lähikontaktsed) nii-öelda Estonia kaevanduse kolle. Jõhvi Keldri koldega on seotud 15, Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega 15, Ojamaa kaevanduse koldega 9 ning Viru vangla koldega 5 haigusjuhtu (kolm töötajat ja kaks töötaja pereliiget).

Lõuna regiooni uute positiivsete puhul on tegemist Võru sünnipäeva koldesse lisandunud 5 nakatunuga, kes olid varasemate haigete lähikontaktsed. Kokku on tänahommikuse seisuga nn Võru sünnipäeva koldes 12 nakatunut. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses ligi 275 inimest, kellest 30 on haigestunud.

Pärnumaale lisandunud 2 positiivsest juhust 1 on seotud reisimisega välismaale (Austria, Itaalia) ja 1 on Võrumaal positiivse isikuga kontaktis olnud inimene. Austria-Itaalia kümnesest reisiseltskonnast on Pärnumaal 5 positiivset, Võrumaal 4 positiivset. Üks inimene põdes haiguse kevadel läbi ja on negatiivne. Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 20 inimest, kelles 8 on haigestunud.

Seoses viiruse leviku tõusuga Võrumaal alustas täna terviseameti koostööpartner proovide võtmist uues testimispunktis, mis loodi Võru linna. Qvalitase õdedega mehitatud sissesõidu (drive-in) meetodil testimispunkt asub Kagukeskuse parklas (Kooli tn 4), autopesula juures. Testimiseks on vajalik perearsti saatekiri, selle laekumisel võtab testimise kõnekeskus ühendust ja broneerib aja. Proovid transpordib ja viirust analüüsib SYNLAB oma Tallinna laboris ja inimesed saavad vastused 24 tunni pärast.

Terviseamet paneb südamele: kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi 7 inimest

8. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 7 inimest, juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Möödunud ööpäeva jooksul uusi haigusjuhtumeid ei avatud ega lõpetatud.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 418 COVID-19 haigusjuhtumit 405 inimesega. Selgituseks: ühe inimese kohta võib olla mitu haiguslugu – näiteks siis kui inimene viiakse üle ühest haiglast teise. Sellisel juhul esimeses haiglas juhtum lõpetatakse ja teises avatakse. Haiglate koormuse hindamiseks on oluline neid eristada.

8. septembri seisuga on tervenenud 2 195 inimest. Neist 1 666 inimese (75,9%) haigusjuhtum on lõpetatud, 529 inimese puhul (24,1%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 tuhande inimese kohta on 20,32.

Eestis on kokku tehtud ligi 163 tuhat esmast testi, nendest 2 564 ehk 1,6 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.