Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 12 inimesel. Ida-Virumaale laekus kuus uut positiivset testi tulemust, Tartumaale neli, Lääne-Virumaale üks ja Saaremaale üks. Ühel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (11 Tallinna) ööpäevaga lisandunud 12 haigusjuhust on kahel juhul tegemist Tuneesiast ja Prantsusmaalt sisse toodud juhtumitega, neljal juhul on tegemist varasemate haigete lähikontaktsetega ja ühel juhul toimus nakatumine lasetaias. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on hetkel veel täpsustamisel.

Perioodil 13.-14. september lisandunud haigusjuhtudest oli ühel juhul tegemist sisse toodud haigusega (Poola) ja kahel juhul oli tegemist varasemate haigestunute lähikontaktsetega.

Terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel on kuus aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 17, 21. augusti Viimsepäeva katedraali klubiürituse koldega 10, Gourmet Coffee koldega 23 ning muusika koldega seitse. Töökohal haigestumise koldega on kokku seotud kaheksa haigusjuhtu. Tallinna Männi lasteaia koldes on nakatunuid kokku kaheksa.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 1 124 inimest, kellest 189 on haigestunud.

Ida-Virumaale ja Lääne Virumaale lisandunud uute juhtumite puhul oli kolmel juhul tegemist nakatumistega tutvuskonnas, ülejäänud juhtumite nakatumiste asjaolud on veel välja selgitamisel. Kokku on Ida regioonis seitse aktiivset kollet, millest suurim on 57 haigestunuga Estonia kaevanduse kolle. Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega on seotud 16, Ojamaa kaevanduse koldega üheksa ning Viru vangla koldega viis haigusjuhtu. Kohtla-Järve töökoha koldega on tänahommikuse seisuga seotud üheksa inimest. Sillamäe töökoha koldega on seotud 11 inimest. Tänasest lisandub nn tutvuskonna kolle, kus on nakatunud 11 inimest. Ida regionaalosakonna jälgimisel on 329 inimest, kellest on haigestunud 71.

Tartumaale lisandunud nelja juhtumi puhul on tegemist inimestega, kes osalesid 01.09 toimunud paljude osalistega matusel, kust on teada juba mitu nakatunut. Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga neli kollet – Võru sünnipäev (21 inimest), Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut), tudengi kolle (viis inimest) ja Orava kolle (6 inimest).Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 390 inimest, kellest 41 on haigestunud.

Rahvastiku registri andmetel Saaremale lisandunud positiivse testi tulemusega inimese tegelik elukoht on Võrumaal ja juhtum läheb üle Lõuna regionaalosakonnale. Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 37 inimest, kelles kaheksa on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel.

Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi 19 inimest

15. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 19 inimest, juhitaval hingamisel on üks patsient. Koju saadeti kaks inimest ning üks inimene viidi Põhja-Eesti Regionaalhaiglast üle teise haiglasse. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati 6.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 422 COVID-19 haigusjuhtumit 409 inimesega.

15. septembri seisuga on tervenenud 2 286 inimest. Neist 1 748 inimese (76,5%) haigusjuhtum on lõpetatud, 538 inimese puhul (23,5%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 24,61.

Eestis on kokku tehtud üle 175 000 esmase testi, nendest 2 722 ehk 1,55 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.