Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 11 inimesel. Võrumaale lisandus kaks, Ida-Virumale neli, Viljandimaale üks ja Tartumaale üks. Kolmel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (kõik Tallinna) ööpäevaga lisandunud 11 haigusjuhust on kahel juhul tegemist varasema nakatunu lähikontaktsetega ja ühel juhul nakatuti sünnipäeval. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on hetkel veel täpsustamisel.

Perioodil 7.-8. september lisandunud haigusjuhtudest oli 10 juhul tegemist nakatumisega pere-ja töökontaktide kaudu.

Terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel on kuus aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 15, 21. augusti Viimsepäeva katedraali klubiürituse (toimus Ülemiste Citys) koldega 10, Gourmet Coffee koldega 11, muusika koldega kuus ning saunapeo koldega seitse nakatumist. Töökohal haigestumise koldega on kokku seotud kaheksa haigusjuhtu.

Tallinnas on 100 tuhande elaniku kohta 31,5 COVID-19 haigusjuhtu.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel 885 inimest, kellest 165 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandus neli uut juhtu, neist üks Narva linna. Ühel juhul toodi haigus sisse Venemaalt, ühel juhul on tegemist nakatumisega töökohas, kahel juhul on nakatumise asjaolud veel täpsustamisel. Kokku on Ida regioonis viis aktiivset kollet, millest suurim on 56 haigestunuga (neist 31 on töötajad ja 25 töötajate lähikontaktsed) nii-öelda Estonia kaevanduse kolle. Jõhvi Keldri koldega on seotud 15, Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega 15, Ojamaa kaevanduse koldega 9 ning Viru vangla koldega 5 haigusjuhtu (kolm töötajat ja kaks töötaja pereliiget). Ida regionaalosakonna jälgimisel on 425 inimest, kellest on 64 haigestunud.

Uued juhised ralli pealtvaatajatele

Lõuna regiooni nelja uue positiivse puhul on tegemist varasemate haigete lähikontaktsetega. Haigestunud on üks Rally Estoniat külastanud pealtvaataja. Inimene oli väga hoolas, kandis maski, kasutas HOIA äppi ja kui enesetunde halvenedes, lahkus viivitamatult rallilt. Sellest hoolimata palub terviseamet RP6 passide omanikel, kes osalesid SS1 (Tartu vald), SS3 (Karste), SS10 (Kääriku) ja SS14 (Nõuni) katsetel, oma tervist jälgida ning haigusnähtude tekkimisel pöörduda perearsti poole. Kokku on tänahommikuse seisuga Lõuna regioonis 3 kollet – perekondlik nakatumine (6 inimest), Võru sünnipäev (16 inimest, kellest 1 on Lääne regionaalosakonna jälgimisel) ja Itaalia reisi kolle (9 haigestunut, 4 neist on Lääne regionaalosakonna jälgimisel). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 285 inimest, kellest 33 on haigestunud.

Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 23 inimest, kellest 8 on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi 7 inimest

9. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 7 inimest, juhitaval hingamisel on üks patsient. Koju ei saadetud ühtegi inimest, 1 patsient viidi Lääne-Tallinna Keskhaiglast üle Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 418 COVID-19 haigusjuhtumit 405 inimesega.

9. septembri seisuga on tervenenud 2 213 inimest. Neist 1 683 inimese (76,1%) haigusjuhtum on lõpetatud, 530 inimese puhul (24,9%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 tuhande inimese kohta on 20,62.

Eestis on kokku tehtud ligi 164 tuhat esmast testi, nendest 2 585 ehk 1,6 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.