Rahvastikuregistri andmetele tuginedes lisandus 9 positiivset testi tulemust Harjumaale (nendest 4 Tallinna), 3 Pärnumaale ja 2 Läänemaale.

23. mai hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 37 inimest, neist 1 on juhitaval hingamisel. Tänaseks on haiglast koju saadetud 317 inimest, lõpetatud 328 haigusjuhtumit.

23.05 seisuga on tervenenud 1526 inimest. Neist 992 inimese haigusjuhtum on lõpetatud (65,0%), 534 inimese puhul (35,0%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil.

Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandund, kokku on koroonaviirus Eestis nõudnud 64 inimese elu.

Eestis on kokku tehtud üle 75 tuhande esmase testi, nendest 1 821 ehk 2,4 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata siit.

Viroloog Irja Lutsar märkis Delfile, et tänaste numbrite alusel uusi ja põhjapanevaid järeldusi teha oleks kiirustav samm.

"Peame esmalt aru saama, kust need 14 uut juhtumit tulevad, enne, kui järeldusi teeme," sõnas Lutsar. "Seal võib olla mitmeid põhjusi. Ja 14 pole teab, mis traagiline number."

Põhjuseid numbri suurenemiseks võib olla tema silmis erinevaid ning variante spekuleerimiseks mitmeid.

Ka Tanel Kiik ei näinud 14 juhtumi lisandudes suurt ohumärki.

Riik on hetkel eriolukorrast väljununa teises faasis, mistõttu tuleb piirangute lõdvenedes ka teistsuguseid indikaatoreid arvesse võtta.

"Ei saa iganädalast tulemust eelmisega võrrelda, pigem hindame hetkel kahe nädala keskmist arvu," märkis ta Delfile, selgitades, et eelmine nädal oli riik veel rangete piirangute all.

Kust maalt läheb aga asi kriitiliseks?

"Oleme valitsuses arutanud: kui kahe nädala nakatunute koguarv oleks 330, saaks öelda, et olukord on selgelt pööranud halvenemise suunas," teatas Kiik. "Siis näeb, kas on vaja kommunikatsiooni täpsustada või näiteks ürituste piirangud üle vaadata."

Terviseamet tuletab meelde, et hoolimata eriolukorra lõppemisest tuleb haigust COVID-19 põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 leviku vältimiseks endiselt nii hoolikalt käsi pesta, haigena koju jääda kui kaaskodanikele piisavalt hingamisruumi jätta. Koroonaviirus levib nakkuslikult inimeselt tervele eelkõige lähikontakti teel. Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui 2 meetrit.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.