Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid analüüsitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 253 inimesel. 214 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 66, Tartumaale 28, Pärnumaale 27, Võrumaale 17, Lääne-Virumaale 16, Järvamaale 15, Valgamaale 12 ja Viljandimaale kümme uut positiivset analüüsitulemust. Läänemaale lisandus seitse, Jõgevamaale viis, Põlvamaale neli, Rapla- ja Hiiumaale kolm ning Saaremaale kaks uut nakkusjuhtumit. Kaheksal positiivse analüüsitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 578,64 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud analüüside koguarvust 12%.

Terviseameti jälgimisel on üle 25 500 inimese

Põhja regionaalosakonna jälgimisel on üle 15 000 inimese, kellest 4147 on nakatunud.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 4200 inimese, kellest nakatunud on 1361.

Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üle 1900 inimese, kellest 580 on nakatunud.

Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on üle 3200 inimese, kellest 1010 on nakatunud (jälgitavate seas on ka Põhja, Ida ja Lääne regiooni nakatunuid).

Haiglaravi vajab 385 patsienti

15. jaanuari hommikuse seisuga viibib haiglas 385 COVID-19 patsienti, nendest intensiivravi vajab 44 patsienti, kellest omakorda juhitaval hingamisel on 27 inimest.

Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kokku 34. Koju saadeti 18 inimest, 11 inimest viidi üle mitte-COVID-19 osakonda, neli inimest viidi üle teise haiglasse.

Ööpäeva jooksul suri viis koroonaviirusega nakatunud inimest: 88-aastane naine, 78-aastane mees, 77-aastane mees, 66-aastane naine ja 55-aastane mees. Kokku on Eestis surnud 316 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 1958 COVID-19 haigusjuhtumit 1922 inimesega.

15. jaanuari seisuga on tervenenud 25 553 inimest. Neist 18 877 inimese (73,9%) haigusjuhtum on lõpetatud, 6676 inimese (26,1%) puhul on positiivse proovi andmisest möödunud üle 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võime tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud üle 701 091 viiruse SARS-CoV-2 määramise analüüsi. Esmaseid positiivseid proove on kokku olnud 36 096 (5,1% proovide koguarvust). Koroonaproovide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

COVID-19 vastu on vaktsiini saanud 16 677 inimest

Statistikat vaktsineerimiste kohta saab vaadata terviseameti koroonaviiruse andmestikust.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumise korral võib haigus kulgeda raskemalt, ennetada ning vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ja surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalne toimimine.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastastele ja kindlate diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine, võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Eesti esimene pidevalt avatud proovivõtupunkt

Laupäeval avab avaliku testimise organisatsioon Narvas piiril proovivõtupunkti, kus Confido meditsiinikeskuse meedikud võtavad ööpäev ringi kõigilt soovijatelt ninaneeluproovi koroonaviiruse PCR-analüüsiks. Proovivõtupunkt asub piiritsooni siseruumides, aadressil Peterburi mnt 1 ja jääb saabujate trajektoorile. Piiritsoonis asuv testimispunkt on Narvas kolmas testimispunkt.

Perearsti saatekirjaga inimesed, lähikontaktsena end arvele võtnud või kordusproovi andvad piiriületajad saavad enne aja broneerides anda tasuta proovi Corrigo loodud testimispunktis aadressil Joala 20, Narva Gate. Tasuliseks analüüsiks saab Narvas anda proovi SYNLABi loodud ajutises proovivõtupunktis aadressil Kangelaste prospekt 2, hind on 52 eurot.

Tänaseks on kõigil Eestisse sisenejatel kohustuslik näidata piiril PCR-analüüsi tulemust või peavad nad piiril kohe proovi andma.

Haigestumuse intensiivsus Eestis on väga suur

Selleks et meie meditsiinisüsteem vastu peaks ja me ei seaks ohtu teiste inimeste elu ja tervist, peame kinni pidama kõigist abinõudest, mis meie tervise kaitseks on kasutusele võetud. Väldime kontakte, hoiame distantsi, kanname maski! Vii oma kontaktid teiste inimestega miinimumini ja ole võimalikult palju kodus, et vähendada riski ise nakatuda ja kanda nakkust pereringis kellelegi edasi.

Sellest aastast makstakse haigushüvitist alates teisest haiguspäevast. Õigus haigushüvitisele on ka COVID-19 haige lähikontaktsel eneseisolatsioonis viibitud päevade eest. Töötaja omavastutus on esimene haiguspäev, tööandja maksab hüvitist teisest viienda päevani ning haigekassa maksab hüvitist alates kuuendast päevast. Täpsema info leiab haigekassa koduleheküljelt.

Infot koroonaviiruse, COVID-19 haiguse ja vaktsiinide kohta otsi ainult usaldusväärsetest allikatest.