Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 17 inimesel. Ida-Virumale laekus viis uut positiivset testi tulemust ja Jõgevamaale üks.

Harjumaale (13 Tallinna) ööpäevaga lisandunud 17 haigusjuhust on kahel juhul tegemist Venemaalt ja Ukrainast sisse toodud juhtumitega, kolmel juhul oli tegemist varasemate haigete lähikontaktsetega, kolmel juhul anti haigus edasi töö-või perekontaktide kaudu, ühel juhul toimus nakatumine lasteaias. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on hetkel veel täpsustamisel.

Lisandunud haigusjuhtudest oli ühel juhul tegemist sisse toodud haigusega (Suurbritannia), ühel juhul oli nakatumine seotud lasteaiaga ning neljal juhul oli tegemist nakatumisega pere-ja töökontaktide kaudu.

Terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel on kuus aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 15, 21. augusti Viimsepäeva katedraali klubiürituse koldega 10, Gourmet Coffee koldega 16 ning muusika koldega kuus. Töökohal haigestumise koldega on kokku seotud kaheksa haigusjuhtu. Tallinna lasteaia koldes on tänahommikuse seisuga nakatunuid kokku kaheksa , neist neli last ja neli täiskasvanut (kolm õpetajat/õpetajaabi ja üks lapsevanem).

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 994 inimest, kellest 177 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandus viis uut juhtu. Nelja juhul on tegemist nakatumistega läbi perekontaktide, ühel juhul nakatuti töökohas. Jõgevamaa juhtumi nakatumise asjaolud on veel välja selgitamisel. Lisaks tuli Ida regiooni jälgimisele üle üks varasem juhtum Harjumaalt, kus inimene tegelikult viibib Lääne-Virumaal (haigus sisse toodud Venemaalt). Kokku on Ida regioonis kuus aktiivset kollet, millest suurim on 57 haigestunuga Estonia kaevanduse kolle.

Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega on seotud 15, Ojamaa kaevanduse koldega üheksa ning Viru vangla koldega viis haigusjuhtu. Kohtla-Järve töökoha koldega on tänahommikuse seisuga seotud üheksa isikut (kuus töötajat ja kolm pereliiget) . Sillamäe töökoha koldega on seotud 10 isikut: (kuus töötajat ja nelipereliiget). Ida regionaalosakonna jälgimisel on 451 inimest, kellest on haigestunud 70.

Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga neli kollet – perekondlik nakatumine (kuus inimest), Võru sünnipäev (18 inimest, kellest üks on Lääne regionaalosakonna jälgimisel), Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut, viis neist on Lääne regionaalosakonna jälgimisel) ja tudengite kolle (viis inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 294 inimest, kellest 36 on haigestunud.

Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 35 inimest, kelles 9 on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi 14 inimest

12. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 14 inimest, juhitaval hingamisel on üks patsient. Koju saadeti kaks inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kolm.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 420 COVID-19 haigusjuhtumit 407 inimesega.

12. septembri seisuga on tervenenud 2 252 inimest. Neist 1 717 inimese (76,2%) haigusjuhtum on lõpetatud, 535 inimese puhul (23,8%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 21,97.

Eestis on kokku tehtud ligi 170 000 esmast testi, nendest 2 655 ehk 1,56 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

•Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

•Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.

•Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

•Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

•Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

•Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

•Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

•Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

•Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 116 751 korda ja läbi selle on end haigeks märkinud 31 inimest.