"Arvestades seda, et aktiivne turundushooaeg, mil liini oleks pidanud messidel reklaamima, on juba möödas, siis puhtalt subjektiivse hinnanguna mul väga usku sellesse ei ole, et see sel aastal tööle võiks hakata," ütles Saarte Häälele Kuressaare turismiinfokeskuse juhataja ja peaspetsialist Karmen Paju.

Sel talvel kinnitati, et laevaühenduse hangete tulemused selguvad aprillis, aprillis lubati aga, et maikuus on selgus majas. Nädala algul käisid Kuressaare linna esindajad Ventspilsis Eesti-Läti ühisprojekti "Üks puhkus - kaks riiki" (Kuressaare supelranna korrastamine) lõpetamisel ning muuhulgas uuriti lätlastelt, mis saab kauaoodatud GoVeSa laevaliinist. "Hange kestab mai lõpuni ehk siis enne juunit ei ole veel midagi kindlat," nentis Karmen Paju.

Laevaliini projektiga Kuressaare poolt seotud Ingrid Tilts ütles läinud nädala lõpul, kui kukkus tolleks ajaks määratud hanke viimane kuupäev, et nüüd tuleb küsida lätlastelt, millised need tulemused on.

Ventspilsi vabasadama projektijuht Mārcis Nēliuss jäi eile samuti napisõnaliseks. Küsimustele, kui paljud laevafirmad on hanke vastu huvi üles näidanud ja kas on endiselt lootust, et liin sel suvel käivitub või saab see teoks ehk tuleval aastal, vastas Nēliuss, et praegusel hetkel ei saa nad seda kuidagi kommenteerida. "Kohe kui oleme valmis, anname selle kohta ametlikult ajakirjandusele teada," kinnitas ta.

Gotlandi Eesti seltsi juhatuse liikme Riina Noodapera sõnul on sealsed elanikud ammu soovinud, et selline liin käiku läheks, mistõttu kurvastaks selle ärajäämine neid väga. Samas on sealgi nii laevaühendusse uskujaid kui ka kahtlejaid.

"On öeldud, et ei tea, kas sobivat laeva ikka leidub ja kas sadamad sobivadki," tähendas Noodapera. Gotlandlased nimelt igasuguse alusega ka sõita ei taha, vaid soovivad sellist laeva, kuhu buss või auto ka peale mahub. Sest jala nad ju Saaremaal ringi ei seikleks.

Lisaks kahtlevad sealsed turismiinimesed osalt ka selles, kas liinile ikka piisavalt reisijaid leiduks. "Osa leiab, et see oleks positiivne, kui liin käiku läheks, ja teised ütlevad, et reisijaid ei leia nagunii. Loomulikult me tahaks otseühendust, aga me ei aktsepteeri ka ükskõik kui väikest alust - paha ilmaga tahaks ikka kuivana kohale jõuda," selgitas Noodapera.