Harju maakohus rahuldas 5. aprillil osaliselt LNT avalduse hagi tagamiseks, keelates Gildil (endine LHV Financial Advisory Services) igasugused tehingud Ventspils Nafta aktsiatega. Gildi esindaja teatas siis BNSile, et ei Gildil ega Gildi klientidel ei ole ega pole kunagi olnud Ventspils Nafta aktsiaid ning et kohtumäärust on võimatu täita, teatas advokaadibüroo Lextal.

Gild Bankers kinnitas ka täna vastusena advokaadibüroo Lextal esitatud väidetele, et ei ole kunagi omandanud ega hoidnud Ventspils Nafta aktsiaid ei enda ega klientide eest ega nimel.

Kohtumäärus nõudis ka, et Gild avaldaks LNT uuele juhtkonnale kogu materjali, mille alusel kandis Gild LNT-le 15 miljonit USA dollarit, mida on tõlgendatud kui makset 4,2 miljoni Ventspils Nafta aktsia eest, selgitas Latvijas Nafta Tranzitsit esindava advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Tarmo Sild.

“Gild on üle andnud ühe üheksarealise kirja,” ütles Sild. „Pank võiks olla julgem kohtumääruse täitmisel. Makse on Gild teinud enda eest ja nimel, ja kohtumäärus on kohtumäärus.”

LNT-le kuulub 51,077,676 ehk 48,9% Riia börsil noteeritud Läti suurima ettevõtte AS Ventspils Nafta aktsiatest, mille väärtus on aktsiahinda börsil arvestades (ca 2,40 latti) on orienteeruvalt 122,6 miljonit latti (ca 2,75 miljardit krooni).

Märtsi keskel vahistati Lätis (meedia poolt avaldatud info põhjal) Ventspils Nafta üle olulist mõju omav Aivars Lembergs ning teiste hulgas ka LNT juhatuse liige.

Veel kaks juhatuse liiget põgenesid eeluurimise eest. Seepeale vahetasid peamiselt Läti ettevõttele AS Ventbunkers kuuluva ettevõtte aktsionärid juhatuse täies koosseisus välja. Uus juhatus avastas, et ettevõttele kuuluvate Ventspils Nafta aktsiate kohta puudub igasugune dokumentatsioon.

Pangakonto väljavõttelt tuvastati 15 miljoni dollari suurune ülekanne Gildilt. Gild keeldus selgitustest, kuid pärast kohtumäärust teatas LNT esindajale, et makse on tehtud Briti Neitsisaartel eelmise aasta augustis registreeritud ettevõtte Nibre Enterprises Corporation nimel.

Vahetult enne Ventspils Nafta 27. aprillil toimunud aktsionäride üldkoosolekut avalikustatud ettevõtte aktsionäride nimekirjas on LNT aktsiate arv kahanenud 4,2 miljoni aktsia (4% VN-i aktsiakapitalist) võrra ja puuduva 4,2 miljoni aktsia omanikuna tähistatud Nibre Enterprises Corporation. Nibre, hoolimata oma väidetavast 4%-lisest osalusest, Ventspils Nafta üldkoosolekule ei ilmunud. Peale GILD-i enda jutu puudub Nibre tegevuse ja esindajate kohta ka muu informatsioon.

Samas kinnitas veel novembris 2006 kinnitas LNT eelmine juhatus avalikkusele, et ei ole Ventspils Nafta aktsiaid kellelegi müünud. LNT suuraktsionär AS Ventbunkers tegi ka teate börsile, et kui LNT peaks soovima müüa Ventspils Nafta aktsiaid, pakub Ventbunkers nimetatud aktsiate eest alati 5% rohkem, kuna oli põhjust karta, et LNT toonane juhtkond püüab Aivars Lembergsi soovile vastu tulles aktsiaid müüa, et vähendada LNT kontrolli Ventspils Nafta üle. Hiljem on ettevõtte endine juhataja Vladimirs Solomatins avalikkusele teatanud, et LNT-le kuuluvate aktsiate võõrandamise korraldas Gild ning tema ei tea, kes on Nibre Enterprises Corp.

„Kokkuvõttes on LNT-l põhjust kahtlustada, et tagantjärele aktsiate ostule-müügile viitavaid dokumente võltsides ning ülekandeid tõlgendades on Gild ja tema poolt mängu toodud tundmatu offshore LNT-st seadusevastaselt välja kantinud 4,2 miljonit Ventspils Nafta aktsiat, mida ettevõte ei oleks müünud ei 15 miljoni dollari ega ka oluliselt suurema raha eest. Loomulikult on kõik tehtu tühine,” kirjeldas Sild esitatud hagi. „Kahjuks on GILD ka valetanud: veel aprilli alguses ütlesid nad avalikkusele, et ei nemad ega ükski nende klient ei ole LNT-le kuuluvaid VN-i aktsiaid omandanud,” lisas Sild.