Prokuratuuri ja politsei teatel peeti üleeile, 9. detsembril rahapesus kahtlustatavatena kinni 36-aastane Andrii, 56-aastane Tiiu ja 40-aastane Aleksei.

Kriminaalasjas seni kogutud tõenditele tuginedes on alust arvata, et GFC-s on 2018. aastal varjatud rahapesukahtlaseid tehinguid, mille tulemusena on makseasutuse kaudu liikunud ligi kolm miljonit eurot kuritegelikust tegevusest saadud raha. Lisaks esitati Tiiu Järvistele endale kahtlustus selles, et ta püüdis omastada ligi kaheksa miljonit eurot.

Kaks inimest vahistati

Riigiprokurör Marek Vahingu sõnul on kriminaalmenetluse raames GFC tegevuse kontrollimiseni jõutud prokuratuuri, keskkriminaalpolitsei, kaitsepolitsei ja finantsinspektsiooni koostöö tulemusena. Finantsinspektsioon on GFC-lt tegutsemisloa ära võtnud ning äriühing selles valdkonnas edasi ei tegutse. Kriminaalmenetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja juhib riigiprokuratuur.

„Oleme partnerasutustega suunanud oma tähelepanu võimalikele Eestis tegutsevatele professionaalsetele rahapesijatele. Koostöö tulemusena oleme kontrollimas Eestis makseasutusena tegutsenud GFC Good Finance Company AS-i töötajate suhtes tõusetunud rahapesu kuriteokahtlusi,“ märkis Vahing.

Tema sõnul on kriminaalmenetluse eesmärk lisaks tõe väljaselgitamisele ennetada ja tõkestada Eesti rahandussüsteemi ja majandusruumi kasutamist rahapesuks ning seeläbi suurendada ettevõtluskeskkonna usaldusväärsust ja läbipaistvust.

Harju maakohus vahistas eile prokuröri taotlusel Andrii ja Aleksei, sest prokuröri hinnangul võivad nad vabaduses olles kriminaalmenetlusest kõrvale hoida või jätkata sarnaste tegude toimepanemist.

„Professionaalsed rahapesijad on politseile keeruline väljakutse ja seetõttu on kriminaalmenetlusse vaja teistsugust võimekust taolise kuritegeliku tegevuse tõkestamisel,“ põhjendas keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo juht Leho Laur.

Tema sõnul on eelmisel aastal majanduskuritegude büroosse loodud finantskuritegude grupi töö hea näide sellest, kuidas finantsvaldkonda tundvad ja valgekraelisele kuritegevusele spetsialiseerunud ametnikud suudavad keerulised ja rahvusvahelise mõõtmega kuriteod avastada juba algusjärgus ning nende toimepanemise kiiresti lõpetada.

Ettevõtte käive kasvas mullu üle kaheksa korra

Järviste ettevõte GFC Good Finance Company AS (GFC), mille tegevusloa tühistas finantsinspektsioon juba selle aasta kevadel rahapesu puudutavate seaduserikkumiste pärast, on viimastel aastatel oluliselt rikkunud rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse ning makseasutuste ja e-raha asutuste seaduse nõudeid, teatas finantsinspektsioon teisipäeval.

Järviste lubas kevadel, kui tema ettevõtte tegevusluba kehtetuks tunnistati ja ta pidi tegevuse päevapealt lõpetama, et läheb finantsinspektsiooni otsuse vastu kohtusse. „Mis puudutab aga FI juhatuse poolseid süüdistusi rahapesu ja omavahendite minimaalsuuruse nõude teadlikku ja tahtlikku rikkumist, siis nende süüdistustega ma absoluutselt ei nõustu,“ rääkis siis Järviste.

Tema kinnituse kohaselt hakkas tema ettevõtte käive kasvama pärast seda, kui mitu siinset panka kinni pandi. „Kuna meil on Mastercard, mida teistel makseasutustel ei ole, siis see oligi, miks just meie poole pöörduti,” kirjeldas Järviste kevadel.

Ettevõtte käive küündis viimase, värskeima, 2018. aasta majandusaasta aruande järgi üle 1,07 miljoni euro, kasum oli üle 282 000 euro. Vaid aastaga oli ettevõtte käive enam kui kaheksakordistunud ja kasum 3,5-kordistunud. 2017. aastal oli GFC käive 130 000 euro ja kasum üle 83 000 euro. Samas veel 2015. aasta oli ettevõtte käive ligi 26 000 euro ning ettevõte 141 000 euroga kahjumist.

Veel kevadel kuulus Järvistele ettevõtte GFC Holding OÜ kaudu GFC-s enamusosalust (90,4 protsenti). Nüüd on ettevõte likvideerimisel ja selle 90,4% osaluse omanikuks on nüüd märgitud Järviste elukaaslane Andrei Štšemelev. Samas on Järviste ise jätkuvalt kolmeliikmelise nõukogu esimees. Tema kõrval kuuluvad GFC nõukokku 2018. aasta augustist veel Eva Tibar-Šuvalov ja Ulvi Tallo. Tibar-Šuvalov on üks kahest advokaadibüroo Tibar & Partnerid osanikust.

Kuigi GFC esindajad on seni väitnud, et pole mingeid reegleid rikkunud, kirjeldas Äripäev juuli keskpaigas, kuidas ettevõtte kliendid mäletavad sealset äri teisiti kui firma juhid. Ka lahkus GFCst mitu rahapesu tõkestamisega tegelenud töötajat, kellel polnud juhatusega klappinud. Üks oli eriti järeleandmatu ja käis mitu korda rahapesu andmebüroos kahtlastest klientidest rääkimas.