Geni on USA internetiettevõte, mis on seadnud eesmärgiks hiiglasliku maailmasugupuu loomise ning detsembri lõpus oli leheküljel enam kui 5,8 miljonit kasutajat, vahendasid ERRi uudised.

Andmekaitse inspektsiooni (AKI) järelevalvedirektori kohusetäitja Andres Ojaver ütles, et alates 2010. aasta aprillist on neile laekunud viis kaebust isikuandmete avalikustamise kohta Genis.

“Põlvnemisega seotud informatsioon ehk andmed selle kohta, kes on kelle vanemad, ei ole delikaatsed isikuandmed. Vaatamata sellele on isikul õigus nõuda enese andmete maha võtmist geni.com portaalist,” selgitas Ojaver.

Tema sõnul tuleks geni.comi kasutajatel silmas pidada, et kui sugupuu nimekirja koostatakse isiklikul otstarbel, ei peaks see olema avalikult kättesaadav.

Andmekaitse inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand selgitas Delfile et inimese  põlvnemise andmed ei ole seaduse tähenduses delikaatsed. “Delikaatsed isikuandmed on pärilikkusega seotud andmed ehk andmed näiteks selle kohta, millised pärilikud haigused perekonnas esinevad,” lausus ta.