Praegu on Eesti Geenivaramul põhitöö kõrval juba käivitunud eriprojekt kõrgvererõhktõve uurimiseks, mille on geenivaramu rahastajafirmalt EGI tellinud kompanii Prediction Sciences.

Teine eriprojekt kogub suhkruhaigete andmeid, selle tulemuste ostjaga käivad veel läbirääkimised, kirjutas Postimees.

Geenivaramu juhi Krista Kruuvi sõnul on kahe eriprojekti raames korjatud juba saja doonori koeproovid ning sugupuu- ja haigusandmed. Nende seas on praegu ülekaalus vererõhuhaiged, kelle andmeid koguvad perearstid. “Ka mitmed endokrinoloogid on hakanud andmeid aktiivselt koguma, see intensiivistab diabeediprojekti,” ütles Kruuv.

Ta lisas, et sügisel loodab geenivaramu käivitada uued eriprojektid ka reumaatiliste haiguste, tuberkuloosi ning mõne neurodegeneratiivse ja psühhiaatrilise haiguse kohta.

Kruuv kinnitas, et andmete kogumisel jääb geenivaramu truuks doonorite vabatahtlikkuse põhimõttele. “Kindlasti järgime seadusest tulenevat nõuet, et geenidoonoriks saab võtta ainult otsusevõimelisi inimesi,” ütles ta. “Või siis seadusliku esindaja nõusolekul.”

Tegelik andmekogumine käib geenivaramul praegu Tartumaal, Lääne-Virumaal, Saaremaal, Pärnumaal, Viljandimaal ja Tallinna mõnes piirkonnas. Kruuvi hinnangul laieneb geenivaramu töö kogu riigi alale järgmise aasta keskpaigaks.