1912. aastal ehitatud hoone aknad on hõredad, krohv kukub, rõdud varisevad, torustiku on parandatud lipp-lipi, lapp-lapi peal meetodil. Elektrijuhtmetel on vanust umbes sada aastat, põrand on vajunud nii, et kõik pallid veerevad keskpõrandale kokku.

Kooli direktor Hendrik Agur näitab võimlat ja märgib, et tegemist on Tallinna esimese korraliku spetsiaalse võimlaga, mille arhitektuur on ainulaadne ja iseäranis võimlasaali laetalastiku üle on muinsuskaitse uhke.

Agur rõõmustas, et õnneks on katus siiski viis aastat tagasi remonditud ja vähemalt ei saja enam läbi, aga kõik, mis allpool, vajab kapitaalremonti.

Aguri sõnul on maja õhku raske hingata, sest tõenäoliselt on seal vamm ja vana maja pehkinud põrandate ja seinte lehk levib üle hoone.

Direktor näitas, et kui panna pall võimla seina äärde, veereb see keskpõrandale, sest põrand on amortiseerunud ja vajunud. Maja tutvustades palub Agur vaimu valmis panna, kui avab klassikalise 60-70ndate WC ukse, mis on tänaseni kasutuses. "Õieti on neid maja peal mitmeid," sõnas Agur, kelle sõnul uhke kindlasti nende tingimuste üle olla ei saa, aga kool ainult oma jõududega parandustöid tehas jääbki lappima.

Kõige hirmsam on olukord keldris, kus muldpõrandale on ehitusplaatidest rajatud evakuatsiooni tee ja laes olevad elektrijuhtmed on kestnud läbi sajandi.

2005. aasta detsembrist GAG-i direktori ametisse asunud Agur näitab ka aastate taha ulatuvat kirjavahetust, mida võimlamaja renoveerimise vajadusega seoses on linnavalitsuse ja haridusametiga peetud.

"Igal aastal on tehtud taotlusi, vesteldud linnapeade ja abilinnapeadega," meenutab Agur viimast kümmet aastat. "Alati on avaldatud positiivset meelsust, et GAG võimlamaja renoveerimine on tõesti prioriteetne, aga tegudeni asjad ei ole läinud."

Agur möönis, et katus tõepoolest renoveeriti mõned aastad tagasi, et vesi sisse ei sajaks, ja sellega seoses ka õppeklasside laed, kuna need on seotud katusega. "Aga see on ka kõik, altpoolt maja pehkib ja mädaneb," kurvastas Agur.

Viimati tutvusid GAG võimla majaga mullu augustis linnapea Edgar Savisaar ja abilinnapea Taavi Aas. "Linnapea oli küll nõul, et renoveerida tõepoolest tuleb ja andis isegi meili teel korralduse abilinnapea Mihhail Kõlvartile käivitada hange ehitaja leidmiseks," märkis Agur ja lisas, et ilmselt ei olnud see sellises ametlikus toonis, et kohe täitma peaks hakkama.

"Nii jääbki meie koolist tihti petlik mulje, kui tullakse peamajja ja Mederi saali. Seal on uhked võlvid ja läikivad lühtrid. Tegelik elu aga üle tee hoones on sootuks midagi muud," võttis direktor asja kokku.