Raport rõhutab Euroopa Liitu saabuvate gaasitrasside mitmekesistamise vajadust, kuid nõuab seejuures karmidest keskkonnanõuetest kinnipidamist.

Euroopa Parlament võttis gaasijuhtme teemal seisukoha pärast seda, kui oli saanud keskkonnaorganisatsioonde koostatud petitsiooni, millele oli peamiselt Baltimaadest ja Poolast antud kokku 30 000 allkirja.

Täna Strasbourgis Euroopa Parlamendi täiskogu heakskiidu saanud raport soovitab Nord Streamil hinnata ka võimalike alternatiivsete trassivariantide keskkonnamõjusid. Raport taunib muuhulgas liikmesriikide erahuvides tehtavat kahepoolset energiakoostööd ning soovitab projekti ellu viia kõigi Läänemere-äärsete riikide vahelises koostöös ning vastavuses Läänemere kaitse Helsingi konventsiooniga.

Euroopa Parlament soovitab Gazpromi juhitaval Nord Stream konsortsiumil enne ehitustööde alustamist põhjalikult uurida ka näiteks neid ohtusid, mida võivad põhjustada Läänemerre uputatud keemiarelvad ja laskemoona täis sõjalaevade vrakid.

Tööstuse- ja energeetika komisjoni poolt raporti kohta arvamuse koostanud sotsiaaldemokraat Andres Tarand avaldas täna täiskogu ees muret gaasijuhtme rajamise käigus tehtavate keskkonnauuringute nõrga kvaliteedi pärast. "Gaasitoru paigaldamise käigus on karta dioksiinide ning raskemetallide vabanemist," hoiatas Tarand plenaaristungil. "Viimaste puhul on tegemist inimeste mürgitamisega söögiks kasutatavate kalade kaudu."

Tarandi sõnul on kahetsusväärne, et parlamendi täiskogu ei toetanud hääletusel ettepanekut, mille kohaselt oleks ehituse jätkamiseks vaja kõigepealt kõigi rannikuriikide nõusolekut.