17.-18. detsembrini kestval üritusel esinevad Zarenkovi mõttekaaslased Lätist, Leedust, Poolast, Saksamaalt, Belgiast, Soomest ja Venemaalt, kirjutab vene Delfi.

Saksamaa esindaja Dmitri Stratijevski ettekande teema oli "Vodka, Putin ja Doni kasakad. Klišeed Venemaast ja venelastest Saksa inforuumis". Zarenkovi enda ettekande teema oli aga "Inimõiguste kaitse probleemid Eestis: ajalugu, tänapäev ja uued väljakutsed".

Foorumi esimese päeva esinejate seas olid veel Sergei Seredenko, Hanon Barabaner, Leonid Olovjanišnikov ja Ilja Nikoforov.

Foorumil esitles Zarenkov oma almanahhi "Õigus ja tõde", mille üllitamiseks ta sai Venemaa fondilt ligi 95 000 eurot.

Venemaa välismaal asuvate kaasmaalaste õiguste kaitse fond toetas Zarenkovi MTÜ Integratsioonimeedia Gruppi 93 675 euroga, et välja anda almanahh nimega "Õigus ja tõde", kirjutas venekeelne Delfi.

"Esimest korda on süsteemselt esitletud venekeelse rahvusvähemuse õiguste rikkumise terviklik kaart nõukogudejärgses ruumis," kirjeldas Zarenkov ise oma projekti.

Ta lausus, et otsus vene vähemuse õiguste kaitsmise teemalise teose koostamise kohta võeti vastu Venemaa kaasmaalaste IV ülemaailmsel kongressil Peterburis aasta tagasi.